View unanswered posts | View active topics It is currently 28 Jan 2012, 08:20

caj trgovina

Reply to topic  [ 78 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Čajnice in prodajalne čajev 
Author Message
Site Admin
Site Admin

Post Čajnice in prodajalne čajev
Namen te teme je ustvariti čim bolj popoln in ažuren seznam čajnic in prodajaln čajev po Sloveniji, kjer strežejo/prodajajo čaje v sipki obliki (ne v infuznih čajnih vrečkah). Če določene čajnice/prodajalne ni na seznamu, prosim, da v odgovoru na to temo dodate informacije v sledeči obliki:
Code:
ime čajnica: naslov || tel.: xx xxx xx xx || delovni čas

Čim več informacij, tem bolje!

Legenda:
  • oblika zapisa: Čajnica: naslov || tel.: xx xxx xx xx || delovni čas
  • Zelena barva: čajnica
  • Črna barva: prodajalna
  • Oranžna barva: čajnica + prodajalna

SEZNAM ČAJNIC & PRODAJALN ČAJEV:

Spletne prodajalne

Ljubljana z okolico
  • Čajna hiša CHA: Stari Trg 3, Ljubljana || || pon. - pet.: 09.00 do 22.30, sob.: 09.00 do 15.00 in 18.00 do 22.30
  • Čajnica Gallus: Gallusovo nabrežje 27
  • Cha Mercator center: Šiška
  • Kavarna zvezda: Hotel Slon
  • Čokoladnica: Stari Trg
  • Palača čajev: Stari Trg 11
  • Slamič KavaČaj: Kersnikova ulica 1, Ljubljana

Gorenjska
  • Jasmin Bled: Cesta svobode 10, 4260 Bled || tel.: 04 574 38 27 || pon. - sob.: 09:00 - 19:00, ned.: 13:00 - 19:00
  • Jasmin Kranj: Tavčarjeva 20, 4000 Kranj || tel.: 04 202 60 77
  • Mama Terra: Ljubljanska cesta 4a, 1240 Kamnik || tel.: (01) 83 11 611
  • Meta - trgovina za zdravo življenje: Kranjska cesta 4a, 4240 Radovljica || tel.: 04 531 40 20 || pon. - pet.: 08:00 - 19:00, sob.: 08:00 - 13:00

Štajerska
  • Čajek Cafe: Slovenska 4, Maribor
  • Plantaža: Ulica Talcev 24, Maribor || tel.: 02 252 75 02 || pon. - pet.: 09:00 - 16:30, sob.: 09:00 - 12:30
  • Kavarna Oaza: Glavni trgu 13, Celje || tel.: 040/337-995 || pon. - čet.: 07:00 - 22:00, Petek, sobota: 7:00 – 24:00, Nedelja: 7:00 – 22:00

Prekmurje

Koroška
  • Čajnica: Meškova 8, Slovenj Gradec

Notranjska

Dolenjska
  • Čaji in zelišča: Glavni trg 17, 8000 Novo Mesto

Primorska

10 Feb 2010, 16:22
Profile WWW
Si lasti čajnik
Si lasti čajnik

Post Re: Čajnice in prodajalne čajev
Celje:
http://www.kavarnaoaza.si/

16 Feb 2010, 13:36
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Spletna - CHA
http://www.cha.si/

Spletna - Puerh
http://puerh.eu/

19 Feb 2010, 10:48
Profile
Si lasti čajnik
Si lasti čajnik

Zanima me kakšna je kaj kvaliteta čajev, ki se prodaja na slovenskih spletnih prodajalnah, ker so nekateri čaji
(npr. zeleni japonski čaji sumljivo :shock: poceni npr. gyokuro) in vaša mnenja oz. ocene posameznih spletnih in navadnih prodajaln/čajnic v sloveniji :?:

19 Feb 2010, 20:27
Profile
Doma ima že ogromno čajev

Japonski čaji od Jancomma so super. Čaji od Italcrem http://www.italcrem.si/caj/ (prodaja jih Cigarnica Klemen) so OK in po mojem mnenju boljši od tistih iz npr. CHA, pa še cenejši so. Večina slovenskih čajnic in prodajaln čajev ima čaje nemških distributerjev in v večini primerov gre za ene in iste čaje. Kake hude kvalitete ne gre pričakovati, vendar čisto ok za vsakodnevno rabo. Kvalitetnih puerhov (razen puerh.eu), oolongov, redkih črnih in zelenih čajev v naši podalpski deželici žal ne boš dobil.

19 Feb 2010, 20:55
Profile
Site Admin
Site Admin

Jancomm je daleč najbolša izbira!
Če nimaš možnosti nakupa preko interneta pojdi v Jancomm. Čaji so primerljivi z ponudbo na internetu. Problem je samo v tem, da nimajo blazne izbire (2-3 različne senche)

19 Feb 2010, 21:19
Profile WWW
Si lasti čajnik
Si lasti čajnik

Domen wrote:
Jancomm je daleč najbolša izbira!
Če nimaš možnosti nakupa preko interneta pojdi v Jancomm. Čaji so primerljivi z ponudbo na internetu. Problem je samo v tem, da nimajo blazne izbire (2-3 različne senche)

zaenkrat kupujem skoraj izključno po internetu, vprašal sem samo zato ker sem videl, da so cene določenih čajev (predvsem japonski zeleni) v nekaterih naših čajnih prodajalnah iz te teme zelo nizke, zato so me zanimale vaše izkušnje (cena/kvaliteta) :rofl2: .

Kar bo resnega in kvalitetnega bom itak kupoval izključno po internetu, bom pa preizkusil kakšno zadevo v naših prodajalnah, bolj tako za dnevno rabo pa za kakšno litersko hladno varjenje. Za Pu erh in drugo eksotiko pa mi je popolnoma jasno, da jih pri nas ne gre iskati.

Hvala za odgovore. ;) :teaemotion:

20 Feb 2010, 00:03
Profile
Site Admin
Site Admin

Ja kar se tiče ostalih slovenskih čajnic, prodajajo večinoma slabše senche. Pri senchah je namreč pomebna svežina, kar pa čajnice težko dosežejo

20 Feb 2010, 02:28
Profile WWW
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Ima kdo izkušnje z jasmin čajnico na bledu? Rabim en črn čaj pa še nevem kerga nej si kupim. Zadnič sem vidu da majo frišnga darjeeling FF. Kje predlagate da kupim črne in zelene čaje? Do sedaj sem kupoval v CHA (ko sem kupoval me je kar pri srcu bolelo ko sem videl kako tam bašejo čaje iz predalov v vrečke).

lp

25 Mar 2010, 13:13
Profile
Site Admin
Site Admin

Vse čajnice majo nekako isto metodo mučenja čajnih navdušencev (žlica+hitrost+krhek čaj). Nisem prepričan da so kakšne večje razlike med čajnicami (mogoče pri hitrosti žlice :bumbed2: )

25 Mar 2010, 13:35
Profile WWW
Redno pije čaj
Redno pije čaj

ja :shock:

Kaj mi pol res ostane da naročim prek neta že pre packed? Ker shop se splača, ker bi nujno rabil črnga?

25 Mar 2010, 13:55
Profile

Kirega črnega pa kupuješ? Zelo dober darjeeling 2010 dobiš tukaj: http://www.nathmulls.com/Buy-Indian-Teas.asp?SID=2&CID=40
Če počakaš kak mesec se mi lahko pridružiš nakupu, saj je minimalno naročilo $75. Če pa rabiš nujno nujno, dobiš precej dobre črne čaje tudi tukaj: http://jingtea.com/ Pri jing boš dobil čaj v cca 3-4 dneh po pošti.
Čaji so zelo kvalitetni, vakumsko pakirani na dan pošiljanja, pa še carine in davka ni. Za kitajske črne pa Dragon Tea House: http://stores.ebay.com/Dragon-Tea-House

Aja pa še to; na http://www.teaconnexions.com/ prodajajo iste čaje kot nathmulls v Indiji, ni minimalnega nakupa in mogoče se boš bolje počutil, če naročuješ iz ZDA :D
Imajo pa veliko manjšo izbiro in slabo označene in opisane čaje, tako da v bistvu sploh ne veš kaj kupuješ.

25 Mar 2010, 14:56
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

koliko so pa poštnine?
Čene se pa tako zmeniva da skupaj naročiva. Samo pomojem 2010 nam kupu ampak kar 2009 ker je za moje pojme predrag. 8€ se mi pa zdi vredu za 2009. Skratka nebi zmetal toliko denarja, ker je treba še za druge stvari denar ;) jst bi s tabo naroču sencho, darjeeling 2009 in mogoče puerh.
Za enkrat pa grem po 50g darjeeling v jasmin čajnico.

25 Mar 2010, 17:00
Profile
Še malo manjka do čajnega mojstra
Še malo manjka do čajnega mojstra

Ravno zadnjič sem s kolegom debatiral o naših čajnicah in priša sva do zaključka: z veseljem bi kupil čaj v naši čajnici, tudi če bi bile cene nekoliko višje - če bi le imeli res SVEŽ čaj. Recimo primer: prideš v čajnico, vprašaš za darjeeling in prodajalka ti odvrne: "darjeelinga trenutno žal nimamo, smo pa včeraj dobili svež tie guan yin in gyokuro". Seveda bi verjetno vzel kar oba, ne glede na to, po kaj sem prišel :)

V glavnem, povzetek pogovora: najboljši čaj je SVEŽ čaj. (izjema so starani puerhi, staran oolong in nekaj črnih čajev)

Naj vam ne bo škoda dodatnih nekaj € za svežino. Razlika je najbolj očitna pri zelenih čajih, vendar drugi ne zaostajajo.
Darjeeling je glede tega med črnimi verjetno kar najobčutljivejši ;)

25 Mar 2010, 18:49
Profile

Darjeeling 09 se ne splača naročevati iz tujine, je tisti v Cha (ftgfop namring) čisto dovolj ok, pa tudi če ga grdo strpajo v vrečko :rofl2: Če prišteješ carino in davek, vsekakor ne prideš poceni skozi pri naročevanju iz tujine; za poceni čaje (do 10€ / 100g) se še vedno splača kupovati v Sloveniji. Odlične Japonske (sencha, gyokuro...) dobiš pri Jancommu, dober puerh dobiš na puerh.eu.
Kar se črnih čajev tiče, imajo v Cha odličnega assama sftgfop (sree sibar) in sprejemljive darjeelinge (čeprav meni manjka s pred ftgfop :evil2: ), ceyloni so ok, kitajski so pa revščina.
Pri naročilih iz tujine se ponavadi računa glede na težo, vendar se da preživeti.
Skratka bottom line: za vsakodnevno pitje nezahtevnega ljubitelja čaja, ki noče preveč zapraviti, so naše čajnice čisto ok - v tujini pa je smiselno naročevati oolonge, puerh, posebne vrste čajev, ki se jih pri nas ne dobi, ter dražje čaje višjega kakovostnega razreda.
Še en nasvet: zdaj ni čas za obnavljanje čajnih zalog, splača se počakati na novo letino - vsekakor pa ni čas za kupovanje starega čaja (09) višjih kakovostnih razredov, pa četudi je cena mamljiva.

Ko bom naročeval darjeeling se oglasim, če boš zainteresiran :wink2:

25 Mar 2010, 19:49
Profile
Site Admin
Site Admin

Se strinjam!
Za začetnika in nekoga ki noče zapraviti veliko na čajih so Slovenske čajnice čisto OK.
Je pa res, da so OK večinoma samo črni čaji in nekatere redke izjeme. Za moje pojme je nakup smotrn če si želiš zelene, pu erh ali oolong čaje. Pri nas nažalost tudi manjka neke širše ponudbe. Če recimo vzamemo gyokuro, ga prodaja samo Jancomm (boljšega) in to je to. Se pa stvari tudi počasi izboljšujejo. Še posebej je napredek viden pri senchah in oolongih.

25 Mar 2010, 20:45
Profile WWW
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Sem se odločil da bom jutri šel po 50g senche in darjeelinga v jasmin na bled ker nič nimam. In ko bote naročeval z tujine prosim da poveste, da se vam pridružim!

26 Mar 2010, 01:11
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Danes sem bil v jasminu na bledu in sem si kupil 100g japan senche UJI BIO (9€) ter darjeeling FTGFOP1 2009 (5.90€). Vprašal sem tudi za darjeeling 2010 in je prodajalka rekla da pride čez 14 dni. Tko da kdor bi rad letošni darjeeling lohk tudi v jasminu na bledu kupi ;)
Komaj čakam da je zutraj in da nardim eno sencho UJI BIO ala gongfu.

nočko

27 Mar 2010, 02:57
Profile

Samo ena pripomba; gongfu se uporablja za kitajske čaje. Japonski čaji (sencha) imajo svojo tehniko in ceremonijo - ne pripravljaj senche v gaiwanu ali yixing :wink2:

27 Mar 2010, 16:33
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Kako pa nej pripravim sencho, ker sem danes pripravil na gongfu :S

27 Mar 2010, 17:08
Profile
Site Admin
Site Admin

Japonski čaji bodo bolj trpki če bodo pripravljeni na gung fu način (gung fu ubistvu pomeni biti mojster v nečem).

Pripravi ga s kyusom! :thumbsup2:

27 Mar 2010, 17:09
Profile WWW
Redno pije čaj
Redno pije čaj

In kaj je kyusom?

Bolj trpek je zato ker so listi polomljeni?

27 Mar 2010, 19:18
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Kyusu je tole: viewtopic.php?f=14&t=91

http://kajadebersek.blogspot.com

27 Mar 2010, 20:18
Profile WWW
Redno pije čaj
Redno pije čaj

A ni gongfu primarno bolj mišjen za oolonge in puerje, ne pa za zelene čaje?

27 Mar 2010, 22:03
Profile

Vsekakor. Vendar je poenostavljena gongfu tehnika tole: ogrevanje čajnih posod, priprava čaja v majhnih čajnikih ~100-200ml, priprava večkratnih prelivov, ter uporaba tradicionalnih posod in postopkov (pladenj, ki drži vodo, cha dao, cha hai ipd.) - vse to se zelo lepo uporablja tudi pri zelenih čajih. Če pod gongfu pojmuješ samo pripravo v yixing čajnikih, potem da, le za oolong in puerh - čeprav nekateri pripravljajo tudi zelene v yixingih :wink2: Torej, se da zeleni čaj pripraviti na gongfu način? Vsekakor. Je to pravilna in tradicionalna priprava? Vsekakor. Jo lahko kličemo gongfu? Stvar debate.

27 Mar 2010, 22:11
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Če definicijo metodo tako poenostaviš, gre najbrž zraven lahko tudi priprava japonskega čaja v kyusuju :D

27 Mar 2010, 22:35
Profile

No, ne ravno. Kyusu drži okrog 300ml, sam čajnik je drugačen (ker so jap. čaji bolj prašnati in motni), ne uporablja se pladenj, ter orodja kot so cha dao. Gre bolj za tradicijo kot karkoli drugega, čaj ne bo nič boljši, če uporabljamo cha dao in metlico :D Pri vsem skupaj gre bolj za ritual in atmosfero. Da bi kdorkoli prepovedal gongfu pripravo zelenega čaja še nisem slišal, čeprav je pa res, da se obred največkrat uporablja za puerh in oolong (predvsem oolong).
Ko smo že pri tem, tudi Japonci imajo svoj obred in sicer z matcho, ki je pa še veliko bolj zapleten in poglobljen (tudi filozofsko) v primerjavi s tehniko gongfu.

27 Mar 2010, 22:41
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Tisto sem napisal bolj za štos kot zares. Japonci so otočani in itak vse naredijo vsaj malo po svoje 8-) Ne vem če sem tam videl eno stvar, ki bi bila ista kot tukaj.

27 Mar 2010, 23:08
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Od sedaj naprej bom delal sencho v čajniku, vendar imam na razpolago trenutno sam en star čajnik, ki drži 1L :(

28 Mar 2010, 06:07
Profile
Redno pije čaj
Redno pije čaj

Boljši je kyusu. Pri nas jih dobiš v jancomu, v njihovi prodajalni v Kamniku (lahko tudi naročiš), začnejo pa se že pri 25€, videl pa sem jih tudi v Cha v stari Ljubljani in so bili nekako od 30€ naprej, in pa nekaj malega v palači čajev, nekaj metrov naprej, tisti so bili pa precej dražji. Enkrat si malo poglej, ni tako nujno naročiti direktno iz Japonske.

28 Mar 2010, 08:57
Profile
Reply to topic   [ 78 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next