Ali je optimizacija za iskalnike smiselna?

Za vse ljubitelje čajev

Ali je optimizacija za iskalnike smiselna?

4 aprila, 2018 Splošno 0
Optimizacija za iskalnike

SEO optimizacija ima vsekakor kar nekaj prednosti, ki se običajno močno oglašujejo in izpostavljajo kot nadvse zaželene. In res je pogosto tako, da uspešna optimizacija prinese izjemne rezultate, ki so zelo prepričljivi. Toda še veliko več je primerov spodletelih optimizacijskih projektov, ki jih niti ne opazimo, ker ostanejo skriti pod kupom konkurenčnih spletišč. V takšnih primerih se zdi, da Google oglasi in druge alternative brez težav povsem nadomestijo optimizacijo. Kdaj je torej smiselno spletno stran optimizirati in kdaj ne?

Oglaševanje namesto optimizacije

Google oglasi se pojavljajo prav na vrhu seznama zadetkov, česar ne moremo doseči še s tako dobro optimizacijo. Seveda lahko optimizacija za iskalnike povezavo do spletne strani uvrsti na prvo mesto med rezultati iskanja, a ker se oglasi pojavljajo v istem stilu vsepovsod okoli rezultatov, je ta učinek nekoliko oslabljen. Lahko torej Google oglasi nadomestijo optimizacijo?

Statistika pravi, da ne. Kljub temu, da se seznam zadetkov za iskanja precej spreminja in se sproti prilagajajo tudi pozicije in izgled oglasov, se iskalci še vedno raje zanesejo na organske zadetke in klikajo na visoko uvrščene povezave. Je pa to precej odvisno od niše in seveda od oglasov – za nekatere iskane izraze se oglasi na primer ne prikazujejo.

Samostojna optimizacija

Jasno je, da ima optimizacija za iskalnike že sama po sebi veliko vrednost, če je dobro izvedena. V tem primeru lahko brez težav kar samostojno poskrbi za dober obisk. Google oglasi večinoma ne morejo nadomestiti prednosti, ki izhaja iz visokih uvrstitev za mnoge ključne besede, ali pa za to zahtevajo velike investicije.

Optimizacija za iskalnike je torej smiselna, če je korektno izvedena in prinaša dejanske rezultate. V primeru, da se opravila lotimo le površno, pa ne prinaša dobrih rezultatov in je vsakršna investicija časa, truda ali denarja zaman.