Aplikacije polikarbonat kritine v vsakdanjem življenju

Za vse ljubitelje čajev

Aplikacije polikarbonat kritine v vsakdanjem življenju

september 21, 2019 Dom in vrt 0
Aplikacije polikarbonat kritine v vsakdanjem življenju

Mineralno steklo je bilo skozi zgodovino večino časa edini način zastekljevanja okenskih površin. Zaradi dostopnosti in relativno enostavne proizvodnje se je po odkritju mineralno steklo naglo razširilo po svetu in kmalu so odkrili tudi enostavne postopke za proizvodnjo ravnega stekla, primernega za zastekljevanje oken. Šele v 20. stoletju pa se je začel vrtoglavi razvoj plastičnih mas in kmalu so ljudje odkrili tudi umetna stekla, ki so s svojimi unikatnimi lastnostmi pomenila pravo revolucijo na področju zastekljevanja objektov.

Eden izmed najbolj vsestranskih produktov je kmalu postala polikarbonat kritina. Bistvena razlika, ki loči polikarbonat plošče in kritino, je količina uporabljenega materiala in svetlobna propustnost. Polikarbonat plošče so narejene iz trdega polikarbonata večje debeline in tako predstavljajo pravi nadomestek za stekla. Skozi njih lahko brez težav gledamo, saj nam ne lomijo svetlobe, hkrati pa je veliko tudi prepustijo skozenj in tako še dodatno osvetlijo notranje prostore, kjer se dnevno zadržuje kar lepo število ljudi. Po drugi strani pa je polikarbonat kritina namenjena za strešno prekrivanje objektov. 

Zaradi velike površine, ki jo navadno zasede polikarbonat kritina, tu svetlobna propustnost ni prvotnega pomena. Za razliko od elementov, kot je na primer strešna kupola, pa je bistvena prednost polikarbonat kritine v fleksibilnosti, ki jo izkazuje pri montaži. Ta kritina je namreč narejena iz tanjše plasti polikarbonata z zračnimi prekati vmes. Zračni prekati, ki jih svetlobna kupola nima, omogočajo še dodatno izolacijo in pripomorejo h fleksibilnosti materiala. Zato so plošče polikarbonat kritine še lažje od polnega polikarbonata, a obenem bolj prožne. Za njihovo izdelavo se porabi bistveno manj materiala, ki je tako bolje izkoriščen. Svetlobna kupola je po drugi strani estetsko bolj dovršen izdelek, zato se več uporablja na področjih stanovanjskih hiš in strešnih oken. Kritina iz polikarbonata pa se najde zlasti na strehah tehničnih objektov.