Carinjenje robe pri nakupu preko spleta

Za vse ljubitelje čajev

Carinjenje robe pri nakupu preko spleta

september 9, 2019 Splošno 0

Nakupovanje preko spleta je že prehitelo običajno obiskovanje trgovin, saj ima mnoge prednosti. Predvsem to, da imamo na voljo ponudbo s celotnega sveta, tako da je moč najti tudi ugodnejše cene in ponudbo, ki je pri nas preprosto ni. Kakorkoli že, nakupovanje preko spleta je hitro in enostavno, kar iz domačega naslanjača lahko opravimo vse potrebno, nato zgolj še počakamo na dostavljavca, ki nam paket pripelje do vrat. A kaj lahko se zgodi, da namesto paketa prejmemo obvestilo carinskega organa – pri nakupovanju v državah zunaj EU se namreč izvede carinjenje robe, pri tem pa lahko nastanejo dodatni stroški. Na to je seveda dobro misliti že pred nakupom, saj se lahko izkaže, da s temi dodatnimi stroški cene niso več tako ugodne.

V nekaterih primerih ni treba skrbeti, saj je blago lahko oproščeno uvoznih dajatev. To velja pri nakupovanju cenejših izdelkov, specifično za pošiljke do vrednosti 22 evrov, ki so oproščene tako carinskih dajatev kot davka na dodano vrednost. Carina se ne obračuna niti za nekoliko dražje izdelke, vse do vrednosti 150 evrov, bo pa treba za te že plačati DDV po veljavni stopnji, za večino pogosto uvažanih izdelkov ta znaša 22%. To pomeni, da lahko carinjenje robe že hitro privede do znatno višjih stroškov od tistih, ki jih obljubljajo trgovci.

Carinjenje robe pa je najbolj kompleksno in drago za pošiljke, ki v vrednosti presegajo 150 evrov – v tem primeru se obračuna tako carina kot DDV. Nekateri izdelki so v vsakem primeru oproščeni teh dajatev, ali pa je oproščena le ena vrsta dajatve, medtem ko za nekatere izdelke (alkoholne in tobačne izdelke, parfume in toaletne vode) ne veljajo niti oprostitve v primeru nižjih vrednosti. Pri teh izdelkih so za carinjenje robe relevantne posebne trošarine, ki jih je treba dobro poznati, da lahko predvidimo končne stroške.