Dimniki so pomemben del ogrevalnega sistema

Za vse ljubitelje čajev

Dimniki so pomemben del ogrevalnega sistema

23 novembra, 2018 Splošno 0
Dimniki

Različne ogrevalne naprave so nujno potrebne v vsakem stanovanju oziroma hiši. Danes ljudje uporabljajo različne oblike ogrevanja. Lahko so to drva, peleti, kurilno olje ali plin. Ne glede na to, katero obliko ogrevanja imamo, so dimniki nujno potrebni v vsakem ogrevalnem sistemu. Njihova osnovna funkcija je, da skozi njih uhajajo dimni plini v zrak.

Za svoje najboljše delovanje, morajo dimniki zadostiti številnim varnostnim in gradbenim zahtevam. Dimniki so lahko v sklopu objekta, lahko so pa tudi na zunanji strani objekta. Izbiramo lahko med različnimi ognjevarnimi materiali. Lahko so to šamotne tuljave ali pa nerjaveča inox pločevina. Bistveno je, da so dimniki dobro izolirani. To omogoča velik vlek plinov in preprečuje nabiranje vlage v zgornjem delu dimnika. Zgornji del dimnika je običajno zaščiten z dimnično kapo, ki preprečuje, da bi ob močnem deževju voda pritekla do kurišča. Hkrati pa predstavlja tudi zaščito pred snegom.

Kamini na drva iz kvalitetnih materialov

Pri sami izbiri kamina so najbolj pomembne naše potrebe, ki jih imamo glede delovanja kamina. Če je naš način življenja takšen, da smo veliko zdoma, potem verjetno ne bomo imeli ne volje ne časa, da bi še kurili kamin, ko bomo prišli domov. V tem primeru bomo izbrali kamin na peleta. Na drugi strani pa lahko izberemo kamine na drva, ki zahtevajo od nas nekoliko več časa. V vsakem primeru morajo biti kamini na drva iz kvalitetnih materialov.

Kamini na drva predstavljajo nekoliko višjo začetno investicijo, zato je pomembno, da izberemo kakovostne kamine, ki imajo dolgo življenjsko dobo. Kvalitetna izdelava samega kamina ima pomemben vpliv na njegovo učinkovitost. V tem primeru se nam bodo stroški investicije kmalu povrnili. Z izbiro kvalitetnih materialov bo vzdrževanje našega kamina bolj enostavno, obiski serviserjev pa manj pogosti. Na kakovost našega bivanja v prostoru pomembno vpliva tudi hrupnost delovanja kamina, ki naj bo čim manjša.