Enostaven solarni komplet

Za vse ljubitelje čajev

Enostaven solarni komplet

januar 23, 2020 Splošno 0
Moto akumulator

Za sončno elektrarno ne potrebujemo veliko delov. Pravzaprav zadostujejo že celice, ki jih niti ni treba povezati z akumulatorjem. Takšne rešitve koristimo tam, kjer potrebujemo le malo električne energije, s seboj pa ne želimo prenašati kakšne težke opreme. To seveda pomeni, da se bomo morali sprijazniti tudi z mnogimi omejitvami. Veliko bolj smiselno je, da se poslužimo kompleta, ki prinaša vse potrebno za vzpostavitev prave domače elektrarne. Na srečo so lahko tudi takšni kompleti povsem enostavni, ne da bi morali sprejemati kakšne velike kompromise.

Ključna oprema, ki mora biti dobro zastopana v vsakem takšnem kompletu, so gotovo sončne celice. Te zbirajo sončno energijo in jo pretvorijo v elektriko. Solarni komplet verjetno določa prav panel s celicami, ki ima določeno nazivno zmogljivost, na podlagi te informacije pa se izberejo tudi druge komponente sistema. Tak komplet lahko ponudi usklajeno zbirko opreme glede na zmogljivost panela. Kaj ob sebi še rabijo sončni paneli? Druga pomembna komponenta je gotovo akumulator, ki zbira električno energijo, ki jo posredujejo celice. V enostavnem kompletu morda najdemo kak manjši akumulator, ki spominja na moto akumulator, je pa bolje izbrati boljši izdelek, saj je od akumulatorja veliko odvisno. Predvsem pa pravi moto akumulator nikakor ni primeren za tovrstno uporabo. Solarni komplet bo pri zanesljivih trgovcih oziroma proizvajalcih gotovo vključeval prilagojen akumulator, ki bo pripravljen na obremenitve v takšnem sistemu, medtem ko je moto akumulator seveda namenjen drugemu načinu uporabe.

Poleg sončnih celic in akumulatorja mora tudi enostaven solarni komplet vključevati še nekaj opreme. Pomembna komponenta je regulator polnjenja, ki skrbi za optimalno polnjenje akumulatorja, nadalje pa potrebujemo še električni razsmernik, ki pretvori enosmerni električni tok v izmeničnega. Tako pa že imamo popoln komplet, ki zadostuje za napajanje različnih električnih porabnikov. V praksi pogosto uporabljamo tudi druge komponente, a te niso nujno potrebne in v kompletih običajno tudi niso priložene.