Ergonomija pri pisarniških stolih

Za vse ljubitelje čajev

Ergonomija pri pisarniških stolih

11 marca, 2019 Dom in vrt 0
stol za pisarno

Internet postaja naša nova realnost. Temu se ne da oporekati. Večina velikih pisarniških poslov se današnji odvija na daljavo prek prenosnikov in ta trend se bo v bodočnosti le še stopnjeval. Ljudje v poslovnem svetu tako posvečajo veliko pozornost računalniškim sistemom in hitrosti interneta, vmesnikom, pogosto pa pozabljajo na precej majhno, a še kako pomembno komponento vsakega pretežno sedečega poslovanja – na dober stol za pisarno.

Stol za pisarno mora biti skrbno izbran. Dobro je, če na nastavljiv tako po višini kot naklonu in v segmentu oporok za roke, pa če dopušča rahlo zibanje. Poseben preudarek moramo dati materialu in načinu izdelave. Umetno usnje je dobra izbira, a upoštevajmo, da slabo diha in v vročih dneh bo povzročalo potenje. Polimerni materiali so bili osnovani prav s tem problemom v mislih in dopuščajo dobro zračenje tako hrbta in zadnjice kot tudi blaga samega – kar je pomembno v izogib pršicam.

Naj hrbtenica ne trpi

Ko iščemo dober stol pa pisarno, ne poslušajmo toliko prodajalčevega mnenja ali celo nasvetov prijateljev, kolikor lastno počutje. Usedimo se v stol, ki ga testiramo, in globoko vdihnimo, poskusimo postati eno z njim. Morda se to sliši bedasto, saj navsezadnje govorimo o stolu, toda ko boste našli stol, s katerim se boste ‘zlili’, boste vedeli, o čem je govora. Leseni stoli dandanes so že prav poceni in izgovori, da zanj nimate denarja, enostavno ne vzdržijo več.

Lesena ali usnjena sedežna?

Podobno kot dobra usnjena sedežna garnitura sodi v vsak življenjski prostor, ki nekaj da nase, so nujni tudi kvalitetni leseni stoli, pa naj ti stojijo v jedilnici, na hodniku, v spalnici, ali na balkonu. Materiali, za katere se ljudje dandanes odločajo so hrast, javor, smreka, tudi cedra. Ti lesi so vlaknasti in trpežni, zahtevajo minimalno vzdrževanja in so relativno odporni na madeže in staranje, sploh v suhih razmerah. Leseni stoli so cenovno ugodna opcija napram kovinskim konstrukcijam. Seveda je tu tudi vidik prvinskosti. Les nas že s svojim odtenkom pomirja.