Filtriranje škodljivih izpustov dizelskih motorjev

Za vse ljubitelje čajev

Filtriranje škodljivih izpustov dizelskih motorjev

april 2, 2019 Splošno 0
izpušni sistem

Izpušni sistemi dizelskih motorjev predstavljajo izjemno pomembno komponento pri zadrževanju škodljivih snovi in filtriranju plinov, ki se pri delovanju motorja sproščajo v okolje. Pomembno je, da je tak sistem opremljen z vsemi komponentami, ki pri tej nalogi pomagajo, največ pozornosti pa gre nameniti filtrom, ki služijo zadrževanju trdnih delcev – ravni te snovi so namreč najbolj škodljive, lahko vodijo tudi do resnih zdravstvenih težav.

DPF filter

Najpogosteje služi filtriranju sajastih snovi DPF filter, ki je narejen tako, da zadrži trdne delce, ki zaidejo med izpušne pline. Na voljo je več različic teh filtrov, ki se razlikujejo tudi po učinkovitosti – nekateri filtri v določenih režimih vožnje zadržijo praktično ves sajasti material, večinoma pa gre pričakovati nekoliko slabšo učinkovitost, verjetno okoli 90%. Prav tako se filtri razlikujejo po tem, kako dolgo jih lahko uporabljamo in kako enostavno jih je vzdrževati. Lahko da gre za filter za enkratno uporabo, ki ga moramo zamenjati, ko se na njem nabere toliko materiala, da začne ovirati prehod izpušnih plinov, verjetno pa bo možno DPF filter enostavno očistiti in mu na ta način povsem povrniti funkcionalnost. Tudi čiščenje je sicer možno na različne načine, lahko kar mehansko z visokotlačnim čistilnikom ali drugimi sredstvi, obstaja pa možnost, da z visoko temperaturo, katerim so izpostavljeni izpušni sistemi pri visokih obratih in višji hitrosti vozila, saje preprosto stopimo.

Drugi filtri

DPF filter seveda ni edina zaščita pred škodljivimi izpusti, ki jo imajo sodobni izpušni sistemi. Blizu konca izpušne cevi se običajno nahaja katalizator, ki strupene pline s kemično reakcijo pretvori v manj škodljive snovi, že prej pa verjetno naletimo na druge specializirane filtre, ki opravljajo podobno nalogo pri preprečevanju uhajanja škodljivih snovi. Tako so izpušni sistemi dokaj kompleksno narejeni, hkrati pa zelo pomembni, če želimo pri vožnji kar najbolje poskrbeti za svoje zdravje in za zdravje okolja.