Je nakup podjetja smiseln?

Za vse ljubitelje čajev

Je nakup podjetja smiseln?

27 oktobra, 2019 Splošno 0
Je nakup podjetja smiseln?

Pot do novega podjetja običajno vključuje ustanovitev, prav tako smiselna opcija pa je včasih tudi kar nakup obstoječega podjetja. Z vprašanjem, ali se bolj splača nakup ali ustanovitev, se ukvarjajo tisti, ki se pripravljajo na vstop na trg – obe opciji prideta v poštev, ni pa nujno, da bosta obe enako smiselni. Veliko je odvisno od okoliščin. Ker pa imamo ravno v tej fazi ogromno opravkov in skrbi, je dobro poiskati strokovno pomoč, ki nas v tem kritičnem času nekoliko razbremeni.

Da bi lahko kar se da uspešno in brez večjih težav začeli s poslovanjem, je pametno koristiti pravno in finančno svetovanje, ki lahko razkrije tudi prednosti in pomanjkljivosti opcij pri nakupu oziroma ustanovitvi podjetja. Najbolj relevantni so ti nasveti za tiste podjetnike, ki želijo že v izhodišču ubrati pravo pot z minimalnimi stroški in brez tveganja. Ustanovitev podjetja zahteva osnovni kapital in postavlja nekaj dodatnih zahtev ter opravkov, medtem ko bo nakup podjetja morda ugodnejši, lahko pa tudi ne. Poleg tega ima nakup še nekaj drugih prednosti, a zgodovina podjetja ni nujno pozitivna. Pri nakupu kot alternativi ustanovitvi podjetja so sicer podjetja nova in nimajo zgodovine poslovanja, tako da ne moremo izpostaviti niti kakšnih posebnih prednosti niti slabosti, poleg potrebe po ustanovnem kapitalu. Vseeno pa lahko pravno ali finančno svetovanje osvetli značilnosti teh možnosti v naši situaciji. 

Se nakup podjetja torej splača, če smo na začetku poslovne poti? Gre za priljubljeno alternativo ustanovitvi novega podjetja, a vsekakor to ni univerzalna rešitev. Če je možno podjetje ustanoviti na novo in s tem nimamo posebnih stroškov ali drugih ovir, je priporočljivo raje ubrati to pot. Za dober dolgoročni načrt pa poskrbi finančno svetovanje, ki lahko odpravi mnoge pomisleke glede ustanovnega kapitala in drugih investicij, s katerimi se srečamo že takoj na prvem koraku podjetniške kariere.