Kaj je defibrilator in kako deluje?

Za vse ljubitelje čajev

Kaj je defibrilator in kako deluje?

12 maja, 2018 Splošno 0
Defibrilator cena

Pogosto je slišati, da je defibrilator srčni spodbujevalnik, čeprav temu ni ravno tako. Res ima podobno funkcijo, a se uporablja v drugačnih primerih in ima tudi nekaj drugih razlik. Vsekakor pa je dobro vedeti, kaj defibrilator sploh je, kako deluje in predvsem kako ga uporabljati. Gotovo ste že opazili kakšen javno dostopen defibrilator, ki je jasno označen in dostopen za uporabo v sili.

Lahko bi rekli, da je defibrilator srčni spodbujevalnik v tem primeru, da spodbuja normalno bitje srca v primeru, da pride pri tem do težav. Medtem ko se klasični srčni spodbujevalnik namesti v telo bolnika, je defibrilator namenjen posredovanju v kritičnih primerih, ko za to ni časa. Najbolj uporaben je defibrilator v primeru, da pride do nenadnega srčnega zastoja, saj pri tem lahko vzpostavi normalen srčni ritem in omogoči uspešno nadaljnje posredovanje.

Poleg tega je defibrilator srčni spodbujevalnik tudi s podobnim načinom delovanja. V obeh primerih gre namreč za namestitev elektrod, ki z električnimi impulzi spodbujata delovanje srca. Pri srčnem spodbujevalniku so elektrode nameščene neposredno v srce, medtem ko se pri defibrilatorju namestijo na prsi.

Uporaba defibrilatorja v praksi

Žal za defibrilator cena pomeni, da tega pripomočka ne bomo našli na vseh javnih mestih, kjer bi lahko prišel prav. Vseeno pa so defibrilatorji že prisotni tudi v javnosti, tako da lahko v primeru srčnega zastoja poiščemo pripomoček in ga uporabimo. Vendar pa za defibrilator cena ni edini razlog za to, da ne uspemo uspešno posredovati – morda defibrilator ni na voljo, morda pa zgolj ne znamo ravnati z njim. Treba je torej poskrbeti tudi za izobraževanje in trening uporabe defibrilatorja v praksi.

Sodobni defibrilatorji so sicer oblikovani tako, da so povsem enostavni za uporabo in je zelo težko narediti napako. Poleg tega nekateri ponujajo tudi glasovna navodila v slovenščini, je pa za tak defibrilator cena seveda nekoliko višja.