Kako pomembne so letne gume?

Za vse ljubitelje čajev

Kako pomembne so letne gume?

9 februarja, 2019 Splošno 0
Avtooptika

Največ pozornosti pri opremljanju svojega jeklenega konjička načeloma posvečamo zimskim gumam. Te so izrednega pomena za varno vožnjo v zahtevnih zimskih razmerah. Na spolzkem cestišču se močno zanašamo na kakovost pnevmatik, ki morajo ponujati dober oprijem in odlično vodljivost, da ne omenjamo zavorne razdalje in drugih pomembnih lastnosti. Zahtevne razmere torej od gum zahtevajo bistveno več. V letnem času takšnih izzivov na cesti ni – si lahko torej za letne gume omislimo kar tiste, ki so najcenejše? Seveda ne. Tudi izbira letnih pnevmatik mora biti podrejena istemu premisleku. Katere gume bodo svoje delo najbolje opravile?

Tudi v letnem času je pomembno, da se gume dobro oprijemajo cestišča in učinkovito vodijo avtomobil. Kakovost gume in zasnove vpliva na to, kako vzdržljive bodo gume na dolgi rok, ne pozabimo pa še na to, da so letne gume pogosto izpostavljene večjim obremenitvam kot zimske – v lepem vremenu se več vozimo, dnevi so daljši, poleti se odpravljamo tudi na daljša potovanja. Poleg tega se pogosteje vozimo po avtocestah in z višjimi hitrostmi. Vse to so izzivi, s katerimi se morajo soočati letne gume. Pomanjkljivosti se kažejo tako v varnosti in učinkovitosti vožnje kot tudi v porabi goriva in seveda v življenjski dobi gum.

Ni vse v gumah

Ne pozabimo, da so gume le ena komponenta avtomobila. Za optimalno delo podvozja poskrbi avtooptika, ki še dopolni odlike dobrih gum, tako poleti kot pozimi. Avtooptika omogoča natančno nastavitev podvozja, kar bo tudi gumam omogočilo, da v celoti pokažejo svoje prednosti. S slabimi gumami seveda tudi avtooptika ne bo ponudila opaznih rezultatov, je pa lahko slabo nastavljeno podvozje krivo za to, da odlike dobrih gum ne pridejo do izraza. Posledice so podobne – slaba vodljivost vozila, večja poraba goriva, hitrejša obraba gum … Treba je torej poskrbeti, da vsi elementi delujejo usklajeno in optimalno.