Kakšna naj bo višina stola?

Za vse ljubitelje čajev

Kakšna naj bo višina stola?

5 junija, 2018 Splošno 0
Barski stoli

Pri izbiranju takšnih in drugačnih stolov moramo biti vedno posebej pozorni, da z izbiro ugodimo čim večjemu spektru potreb. Po višini na primer morajo biti stoli kar se da prilagodljivi, vsaj toliko, da jih lahko optimalno postavimo k mizi. Nekateri izdelki sicer ne ponujajo nikakršne prilagodljivosti – barski stoli ali kakšni drugi stoli imajo fiksno višino, a pogosto v takšnih situacijah tudi ni tako pomembno, da je stol prilagodljiv. Mora pa biti po višini gotovo prilagodljiv pisarniški stol, saj se pri delu hitro pokaže, ali je stol primeren za svojo nalogo ali ne.

V sodobnih pisarnah se veliko dela za računalnikom oziroma za delovno mizo, stol pa se mora s tem namenom povsem skladati. Čisto možno je, da stol ne bo mogel zagotoviti udobnega in prijetnega sedenja, kar je lahko velika nevarnost, ko izbiramo pisarniški stol. Pazimo torej na to, da je višina stola kar se da prilagodljiva – pri pisarniških in podobnih stolih to večinoma ni problem, saj so sedala opremljena z mehanizmom, ki omogoča enostavno nastavitev višine. Kakšna naj bo torej višina stola?

Pisarniški stol ima možnost točne nastavitve, s tem pa ponuja tudi priložnost optimalne namestitve stola ob mizi. Barski stoli in nekateri drugi stoli tega seveda ne ponujajo, kar moramo upoštevati že pri izbiri izdelka. A že pravočasno moramo vedeti, kakšno višino pravzaprav želimo doseči. Pisarniški stol mora biti dovolj visok, da omogoča učinkovito delo za delovno mizo, hkrati pa ponuja tudi udobno in zdravo sedenje preko dolgega delovnika. Najboljša višina je tista, ki dopušča, da imamo stopala plosko na tleh, kolena pravokotno upognjena, komolci pa naj bi bili pri delu na računalniku prav tako upognjeni pod pravim kotom.

V nekaterih okoljih višina stola ne pride toliko do izraza. Že omenjeni barski stoli na primer dopuščajo učinkovito uporabo ne glede na višino, enako velja za nekatere druge vrste stolov.