Kakšne stroške predstavlja prenova spletne strani?

Za vse ljubitelje čajev

Kakšne stroške predstavlja prenova spletne strani?

4 maja, 2019 Tehnologija 0
Spletno oglaševanje cenik

Pri spletnih storitvah je cena pogosto glavni dejavnik, ki usmerja odločitve naročnikov. To lahko vodi v zelo neposrečene izbire in katastrofalne končne rezultate, zato večinoma že vemo, da se ne moremo odločati izključno na podlagi cene. Za izdelavo spletnih strani to vsekakor drži, medtem ko se pomisleki glede cen še vedno pojavljajo pri prenovi in vzdrževanju spletnih strani. Kakšne stroške lahko pričakujemo pri teh storitvah?

Vse je seveda odvisno od tega, katera opravila so pravzaprav vključena. Prenova spletne strani je sorodna izdelavi novega spletišča, saj se pogosto opravljajo zelo veliki posegi in se spremenijo ključni sistemi, pripravi se nova grafična predloga, tudi vsebina se zamenja. Ne moremo torej pričakovati, da bo za kompletno prenovo cena bistveno nižja kot za izdelavo nove spletne strani. Po drugi strani pa seveda ne moremo pričakovati visoke cene, če prenova spletne strani vsebuje le nekaj opravkov, na primer osvežitev vizualne podobe in vsebine. Cena se postavi na podlagi teh zahtev, tako da je nemogoče zapisati točen strošek.

Poleg tega lahko prenova spletne strani vključuje storitve, ki pri izdelavi nove strani še ne pridejo v poštev. To je lahko recimo optimizacija ali pa spletno oglaševanje, cenik pa se temu primerno prilagodi. Jasno je, da bodo dodatne storitve zahtevale tudi dodatno investicijo, višina pa je odvisna od točnega dela. Za spletno oglaševanje cenik lahko v nekem delu izračunamo, saj imamo sami nadzor nad porabo sredstev in upravljanjem oglasne kampanje, medtem ko pri optimizaciji ne moremo vnaprej predvideti vseh opravkov, s katerimi se bomo morali soočiti. Seveda je možno tako za optimizacijo kot za spletno oglaševanje cenik omejiti z določenim proračunom, a to pomeni, da morda ne bomo mogli doseči optimalnega izkoristka ali pa željenih končnih rezultatov. Pogosto je bolje, da investiramo malo več, sploh če se opravlja večja prenova in bi radi res naredili korak dlje.