Kamini za popestritev bivalne notranjosti stanovanjskih hiš

Za vse ljubitelje čajev

Kamini za popestritev bivalne notranjosti stanovanjskih hiš

25 junija, 2019 Dom in vrt 0
kamini

Kamin je svojevrstna rešitev za ogrevanje stanovanj in bivalnih prostorov. Ker se jih da dobiti v najrazličnejših velikostih in oblikah, lahko izberemo take, ki so ravno pravšnji za naš dom. Tako ostane poraba goriva nizka, poleg tega pa imamo tudi veliko izbire pri oblikah in barvah kaminov. V dnevni sobi kamin večkrat predstavlja nekakšno srce prostora, okoli katerega je, vsaj pozimi, razporejeno pohištvo. Zato je pomembno, da imajo kamini poleg ogrevalne tudi estetsko funkcijo. Gotovo ni težko izbrati pravega, saj je izbire zelo veliko – pri dizajnu kaminov so oblikovalci zelo svobodomiselni in velikokrat pustijo svoj pečat v obliki in barvnih odtenkov.

Kaminske peči na drva so spet podobna zgodba. Ker so samostoječe, so najbolj primerne za že izdelane prostore. Vseeno pa se jih po navadi nasloni ob steno, potrebujemo tudi priključek za odvod dimnih plinov. Tako kot kamini so tudi kaminske peči na drva za industrijske oblikovalce kot platno, na katerem se izražajo. Tako po estetski obliki kot po funkcionalnosti imamo na voljo veliko število kompletov peči, ki se razlikujejo v prvi vrsti po predvideni kvadraturi ogrevanja; večje peči za večje kvadrature, manjše za manjše. Nekatere so samostoječe in predvidene za postavitev ob rob ali celo proti sredini prostora. Take kaminske peči na drva imajo še nekoliko boljši izkoristek, saj izsevana toplota pride v prostor iz vseh strani peči.

Tako kamini kot tudi kaminske peči na drva imajo zelo dober izkoristek lesnega goriva. Precej natančno se da nastavljati stopnjo gorenja z loputami v dimniški odprtini in pri dovodu za zrak. Poleg tega za razliko od peči za centralno ogrevanje delujejo tudi brez elektrike, kar nam prav pride zlasti v primeru električnih izpadov. Večina kaminov in kaminskih peči ima že vgrajen zadrževalnik toplote, ki poskrbi za akumulacijo toplotne energije in počasno oddajanje toplote po ugasnitvi ognja.