Kategorije vozniških izpitov v Republiki Sloveniji

Za vse ljubitelje čajev

Kategorije vozniških izpitov v Republiki Sloveniji

27 decembra, 2018 Splošno 0
izpit za avto

V večini držav je za prometne zadeve zadolžen nek javni organ, ki nadzira in sooblikuje sistem izobraževanja voznikov za izpit za avto ali druga vozila v prometu. Med naloge teh organov spada tudi kategorizacija preizkusov za različne tipe vozil in pa samo ocenjevanje, ki se izvaja v okviru izpitnih komisij. Leta 2012 smo v Sloveniji z zakonom prenesli delovanje izpitnih centrov in izpitnih komisij iz upravnih enot na Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa. Ta agencija sedaj upravlja tako s postavljanjem in razvijanjem cestno prometnih predpisov – ni redkost, da se kakšno pravilo po posvetovanju z javnostjo in strokovnjaki prilagodi ali spremeni – kot tudi s samim preverjanjem kandidatov za izpit za avto, kar opravlja izpitna komisija. Med naloge agencije spada tudi kategorizacija izpitnih vsebin za posamezne tipe vozil ter postavitev starostne omejitve za opravljanje teh izpitov, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na najrazličnejše preventivne akcije ozaveščanja o varnosti v prometu. Avtošole niso direktno povezane z agencijo, vendar morajo spoštovati predpise in morebitne spremembe CPP. Prav tako morajo inštruktorji opraviti poglobljen izpit, s katerim se preveri njihova usposobljenost za izobraževanje mladih voznikov.

Izpit za avto oziroma vozniški izpit kategorije B je gotovo najbolj množično opravljan izpit za prometna vozila. Po uradni kategorizaciji ga lahko opravljajo osebe, ki so dopolnile 18 let. Z njim lahko upravljamo osebne avtomobile in kombinirana vozila, katerih teža ne presega 3500 kg, poleg tega pa z opravljanjem tega izpita avtomatsko pridobimo še vozniški izpit kategorije AM ter G. AM kategorija zajema vožnjo koles z motorjem in motornih koles, katerih najvišja hitrost ne presega 45 km/h, G kategorija pa zajema male motokultivatorje in delovne stroje.

Vozniški izpit kategorije A pa je namenjen vožnji z motorjem, motorjem s stransko prikolico in triciklom ter štirikolesnikom, pri čemer ga moramo opravljati v primeru, da vozilo presega hitrost 45 km/h. Podkategorije za motoriste so že omenjena AM, ki velja za manjše motorje (po navadi 50 ccm), A1 za motorje do 125 ccm ali 11 kW, A2 za motorje do 35 kW ter polna A kategorija za neomejene moči. Če opravljamo vozniški izpit kategorije A (za neomejeno moč) prvič, moramo biti stari vsaj 24 let.