Kdaj je pomemben izgled stola?

Za vse ljubitelje čajev

Kdaj je pomemben izgled stola?

24 maja, 2018 Splošno 0

Prav vsak kos pohištva ima določeno funkcijo, prav tako pa ima tudi bolj ali manj izstopajočo dekorativno vlogo. Stoli so odličen primer, saj so pogosto povsem podrejeni svoji uporabni funkciji, pa vseeno ponujajo tudi nekaj na področju estetike. V nekaterih okoljih je to pomembno, v drugih manj. Nekateri stoli morajo vsekakor izgledati lepo, drugi niti ne toliko. V vsakem primeru pa je v končni fazi pomembna posrečena kombinacija teh dveh dimenzij.

Izgled stola je pomemben predvsem pri tistih stolih, ki so namenjeni različnim in vedno novim uporabnikom. To so recimo barski stoli, ki se seveda najbolje obnesejo v gostinskih lokalih in podobnih komercialnih okoljih. Uporabljajo jih številni uporabniki, poleg tega želimo že v samem okolju ustvariti privlačno temo, za kar lahko izkoristimo tudi pohištvo. Barski stoli morajo biti vsekakor privlačni na pogled, saj pripomorejo k privabljanju gostov v lokal, hkrati ustvarijo prijetno atmosfero v kombinaciji z drugo opremo. Če estetsko funkcijo zanemarimo, bomo hitro opazili negativen odziv strank, zato morajo biti barski stoli, pa tudi druga oprema, vedno povšeči ljubiteljem urejenih in privlačnih estetskih rešitev.

Pisarniški stoli so primer stolov, pri katerih dekorativna funkcija ne pride toliko do izraza. Običajno takšne stole uporabljajo vedno isti uporabniki, ki pravzaprav nimajo druge možnosti. Uporabljali bodo vsak stol, ne glede na izgled, vsekakor pa bodo veliko bolj cenili druge lastnosti – pisarniški stoli so ravno zato veliko bolj napredni v drugih aspektih, so na primer ergonomsko oblikovani in dobro oblazinjeni. Na pogled pa ostajajo precej dolgočasni, običajno zgolj črni v kombinaciji s svetlimi kovinskimi deli. V tem primeru izgled stola pač ni pomemben, saj s čudovito estetiko ne bi veliko dosegli. Seveda morajo biti tudi pisarniški stoli kolikor toliko normalno oblikovani in skladni med seboj, da lepo povežejo celotno delovno mesto in ne motijo pozornosti, a vsekakor na tem področju bistveno bolj redko iščemo posebno oblikovane izdelke.