Koristni posegi pod ostrešjem

Za vse ljubitelje čajev

Koristni posegi pod ostrešjem

27 aprila, 2018 Splošno 0
Napušč cena

Ostrešje pogosto nekoliko zapostavljamo, saj podstrešni prostori običajno niso v uporabi, vsaj ne kot redno uporabljani stanovanjski prostori. Prav zato se lahko hitro zgodi, da se stanje v teh kotičkih hiše hitreje slabša, posledice pa so lahko zelo neprijetne. Pametno je pravočasno ukrepati.

Skrb za zunanjost

Na zunanji strani je treba urediti napušč. Cena za to je precej dostopna, le težko lahko najdemo kakšen izgovor, zakaj se ne bi posvetili temu opravilu. Napušč je izjemno koristen del ostrešja, ki ima tako funkcionalno kot tudi estetsko nalogo. V prvi vrsti seveda skrbi za učinkovito zaščito ostrešja in tudi preostanka hiše pred vremenskimi dejavniki, dopolnjuje funkcijo strehe in drugih elementov ostrešja. Za nov ali prenovljen napušč cena glede na te funkcionalnosti vsekakor ne more biti previsoka. Če upoštevamo še dejstvo, da gre za izrazit estetski element, pa to še potrdimo. Ne glede na to, ali je za napušč cena ugodna ali ne, je smiselno poskrbeti za zunanjost ostrešja in posamezne gradbene elemente pod samo streho.

Skrb za notranjost

Kako urediti podstrešne prostore? Pogost poseg je toplotna izolacija podstrešja, ki je nujna predvsem v primeru, da želimo podstrešne prostore uporabljati za kakšne bolj konkretne namene kot le za odlaganje ropotije. Toplotna izolacija podstrešja pa ne pride v poštev le takrat, ko se lotimo adaptacije mansarde v stanovanjski prostor – čisto možno je, da lahko s tem posegom bistveno izboljšamo učinkovitost ogrevalnega sistema in na dolgi rok močno prihranimo pri stroških ogrevanja. Veliko je tu sicer odvisno od okoliščin in konkretnega primera, a toplotna izolacija podstrešja vsekakor predstavlja eno izmed možnosti, če razmišljamo o optimalnem izkoristku ogrevanja.

Seveda se lahko na podstrešju lotimo še mnogih drugih projektov. Pogosto gre za dokaj obsežne posege z opaznimi rezultati, ki pa so v osnovi precej enostavni. Tudi toplotna izolacija podstrešja se lahko na primer izvede suhomontažno, pravzaprav lahko na ta način hitro, enostavno in poceni adaptiramo celo mansardo.