Košnja trave doma in na terenu

Za vse ljubitelje čajev

Košnja trave doma in na terenu

4 oktobra, 2019 Splošno 0

Košnja trave je opravilo, ki je nekdaj pomenilo pridobivanje krme za živali. Zato so bila vsa travnata področja dvakrat ali trikrat na leto pokošena, pridobljeno travo pa se je sušilo, tako da je nastalo seno, primerno za prehrano domačih živali. S prihodom nizko košene zelenice kot standardne površine hišnega vrta, na kateri se lahko izvajajo družbene aktivnosti, pa je košnja trave dobila nov pomen in način dela. Tu se travo kosi zaradi tewga, da nato raste gostejše. Zelenice imajo glavni namen ravno ta, da so lepe na pogled in otip ter predstavljajo mehko, a čvrsto površino za različne aktivnosti. 

Glavno pravilo pri košnji takih zelenic je seveda čim bolj pogosta košnja. Zato so tudi vrtne kosilnice Husqvarna povsem drugačne od tistih, ki so namenjene pridelavi krme za živino. Največkrat imajo vrtne kosilnice Husqvarna obliko manjšega vozička na 4 kolesih s pogonskim motorjem na vrhu stroja. Nož za košnjo trave ima dva kraka in je proti sredini nekoliko nagnjen, da se pod kosilnico ustvari zračni tok, ki pokošeno travo samodejno meče v koš.

Zato so po navadi vrtne kosilnice Husqvarna precej manjše od kosilnic, namenjenih za rez travnih bilk celotne dolžine. Zmulčena trava, ki jo pridobimo v košu, je bolj kot za prehrano dobra pri kompostiranju ali pa za zastirko na zelenjavnem vrtu.

Zelenica mora imeti tudi dovolj sončno lego. Zato je ob vrtu potrebno podreti stara visoka drevesa, če ta mečejo preveč sence. Za to je najbolje uporabiti motorno žago Stihl ms 261. S srednje dolgim mečem in močnim motorjem je Stihl ms 261 najboljša izbira za podiranje srednje debelih dreves. Nizka teža za Stihl ms 261 pa še vedno omogoča tudi enostavno kleščenje podrtih dreves, tako da dve namenski motorni žagi nista več potrebni.