Najboljše pnevmatike glede na letni čas

Za vse ljubitelje čajev

Najboljše pnevmatike glede na letni čas

16 aprila, 2018 Splošno 0
Letne gume

Izbira pnevmatik je dokaj zahtevna naloga, s katero pa se sooča praktično vsak voznik. Čeprav se večina voznikov bolj malo spozna na opremo svojega vozila, še manj pa na to, kaj se skriva pod pokrovom motorja in v podvozju, se je treba hočeš nočeš posvetiti vsaj spoznavanju različnih pnevmatik. Večinoma sicer vemo, da imamo na voljo zimske in letne gume ter določene celoletne pnevmatike, a ponudba je v vsaki kategoriji preprosto preširoka, zato je izbira lahko zahtevna.

Gume glede na razmere

Obstaja dober razlog, da je uporaba zimskih pnevmatik zakonsko predpisana. V zimskih razmerah imajo gume namreč drugačne lastnosti, s tem pa se spremenijo vozne lastnosti vozila. Najbolj očitno je to na snegu ali ledu, a na odziv gum vpliva še cel kup drugih dejavnikov. Že v primeru, da je temperatura zraka pod približno 7 stopinj Celzija, se bodo letne gume na cesti verjetno odrezale slabše kot zimske. Gume je treba torej izbrati glede na razmere – to tudi pomeni, da se za menjavo ne odločimo le takrat, ko nas v to prisili zakon, temveč zimske gume namestimo že prej, če to zahtevajo razmere, lahko pa jih seveda obdržimo tudi po 15. marcu, če še takrat veljajo zimske razmere.

Gume glede na ceno

Za zimske in letne pnevmatike akcija gotovo ponuja privlačen razlog za nakup. Težko bi rekli, ali so cenejše zimske ali letne gume, na obeh področjih je na voljo toliko modelov, da je ponudbe ogromno v vseh cenovnih razredih. Če k temu dodamo, da pogosto velja tako za zimske kot za letne pnevmatike akcija, je izbira na podlagi cene res zahtevna.

Načeloma velja, da cena odraža kakovost. Tudi pri gumah večinoma ni pametno izbrati najcenejšega izdelka. Dobra priložnost je, če velja za zimske ali letne pnevmatike akcija, ki lahko drage in kakovostne gume poceni.