Najboljši solarni komplet za domačo elektrarno

Za vse ljubitelje čajev

Najboljši solarni komplet za domačo elektrarno

junij 11, 2019 Splošno 0
Yellow safety helmet on solar cell panel

Domača solarna elektrarna je lahko odličen dodatek za napajanje kakšnih manjših porabnikov, lahko pa služi tudi napajanju zahtevnejših naprav, če izberemo pravo opremo. Še bolj priljubljene in učinkovite so takšne elektrarne pri napajanju vikendov in avtodomov, v takšnih primerih lahko povsem pokrijejo energijske potrebe uporabnikov. A seveda bo treba sistem najprej vzpostaviti, pri tem pa je že treba pomisliti na pričakovano porabo. Obstajajo različni kompleti, ki ponujajo zbirko naprav glede na potrebe uporabnika.

Solarni komplet vključuje vse potrebne komponente za postavitev domače sončne elektrarne. Vsi elementi so med seboj združljivi in imajo primerne kapacitete in zmogljivosti – solarni celici z močno 100 W na primer odgovarja akumulator 100Ah, poleg akumulatorja in celice pa komplet vsebuje še regulator polnjenja, konektorje in kable, lahko tudi razsmernik električnega toka. Vse te naprave se lahko prilagodijo zahtevnejšim ali manj zahtevnim uporabnikom. Akumulator 100Ah lahko na primer nadgradimo in uporabimo večjega ali pa več akumulatorjev za večje in zmogljivejše celice. Medtem ko akumulator 100Ah zadostuje za celico s 100 W moči, bo večja elektrarna z zmogljivostjo 600 W zahtevala vsaj dva akumulatorja, najbolje večje kapacitete kot akumulator 100Ah, recimo vsaj 130 ali 140 Ah.

Kateri solarni komplet je najboljši za domačo elektrarno? V vsakem primeru je pomembno, da so vključene združljive in zanesljive komponente, poleg tega se prepričamo, da je v kompletu res vse, kar potrebujemo za vzpostavitev učinkovitega sistema. Če komplet ugodi tem pogojem, se lahko brezskrbno lotimo primerjave zmogljivosti in ugotovimo, kakšno moč sončnih celic potrebujemo za napajanje porabnikov. Kompleti so na voljo v različnih konfiguracijah in ponujajo od kakšnih 50 W do 1200 W in več zmogljivosti, tako da dobro pokrijejo cel spekter potreb. Verjetno ne bo treba prilagajati opreme, seveda pa je to vedno možno – to pomeni, da ob nakupu solarni komplet še ne zapečati vseh možnosti, ki jih ima uporabnik pri oblikovanju domače elektrarne.