Najcenejše ogrevanje

Za vse ljubitelje čajev

Najcenejše ogrevanje

junij 23, 2018 Splošno 0
IR paneli najcenejše

Vsi se želimo ogrevati po kar se da nizki ceni, a kaj, ko je treba za to izbrati pravi sistem. Učinkovitost ogrevalnega sistema je odvisna od različnih dejavnikov, večinoma pa težko ugotovimo, kateri sistem bi bil najcenejši v določenih okoliščinah. Vseeno pa poznamo rešitev, ki je tako kratkoročno kot dolgoročno v vsakem primeru zelo ugodna, to je IR ogrevanje.

Stroški vgradnje

Verjetno ponuja prav ogrevanje z IR paneli najcenejše ogrevanje, je pa to do neke mere odvisno od primera, saj ima vsaka stavba svoje lastnosti, ki vplivajo na učinkovitost ogrevanja. Poleg tega moramo premisliti o možnostih, ki jih imamo na voljo. Če imamo že vgrajen toplovodni sistem in imamo morda tudi toplotno črpalko, bi bila verjetno ta opcija boljša. Je pa ogrevanje z IR paneli najcenejše v primeru, da gradimo sistem na novo, saj v tem primeru zahteva zelo nizko začetno investicijo. Sami paneli so dokaj poceni, vgradnja pa ne bi mogla biti bolj enostavna. Pravzaprav kakšna posebna gradbena dela niti niso potrebna, kar pomeni še toliko nižjo ceno.

Posebej očitno cenovno prednost pa ima IR ogrevanje v primeru, da želimo urediti ogrevanje končanih prostorov. Tudi v tem primeru je namestitev panelov enostavna, medtem ko bi morali za ureditev toplovodnega sistema močno posegati v samo stavbo, kar pomeni komplikacije, delo in stroške.

Stroški na dolgi rok

Nenazadnje pa je ogrevanje z IR paneli najcenejše tudi na dolgi rok, saj je elektrika nadvse ugoden vir energije. V tem oziru ima neznatno prednost morda ogrevanje s toplotno črpalko, ki skozi desetletja naredi nekaj evrov razlike napram elektriki. A če upoštevamo višjo začetno investicijo, je IR ogrevanje vsaj kakšno desetletje ali dve cenejša opcija, razlika se pojavi šele pri bistveno daljšem obdobju uporabe.

Ne glede na to, ali po treh desetletjih nastane par evrov razlike ali ne, je IR ogrevanje vsekakor med najugodnejšimi opcijami ogrevanja.