Ogrevanje na drva

Za vse ljubitelje čajev

Ogrevanje na drva

maj 19, 2018 Splošno 0
Notranji kamini

Notranji kamini se v zadnjem času pogosto vgrajujejo zato, ker so s svojo estetsko vrednostjo zelo lep dodatek v stanovanjskih prostorih, a nikakor ne gre zanemariti tudi dejstva, da lahko delujejo kot učinkovit ogrevalni sistem za celotno stanovanje. Pravzaprav je ogrevanje na drva ena izmed bolj ekonomičnih opcij – že v izhodišču imajo kamini cenik, ki je primerljiv z alternativami ali celo cenejši, na dolgi rok pa bo zmogljiv kamin z dobrim izkoristkom ohranil nizko porabo goriva in posledično nizke stroške.

Se ogrevanje na drva splača? Če se že odločamo za kamin oziroma kaminsko peč, je vsekakor pametno razmisliti o tem, kako lahko novo opremo kar najbolje izkoristimo. Sodobni notranji kamini so zelo zmogljivi in lahko brez težav ogrevajo tudi večje prostore ter poskrbijo še za učinkovito ogrevanje vode. Z nazivno močjo 10 kW in več predstavljajo najbolj enostavno opcijo za ogrevanje stanovanja, z izkoristki okoli 80 % pa tudi na dolgi rok prekosijo številne alternativne sisteme. Seveda ogrevanje na drva ne pride v poštev prav v vsakem primeru, pogosto pa se izkaže, da je to res najboljša opcija.

Stroški ogrevanja na drva

Pri nakupu imajo kamini cenik odvisen od izbranega izdelka, seveda predvsem od zmogljivosti in izkoristka. Ponudba je dokaj pestra, tako da so izdelki na voljo v vseh cenovnih razredih. Imajo pa razumljivo tudi kamini cenik, ki se okvirno sklada s kakovostjo oziroma zmogljivostjo – to pomeni, da pri izbiri kamina ni smiselno varčevati, še posebej, če se bomo nanj zanašali pri ogrevanju stanovanja.

Na dolgi rok pa notranji kamini prinašajo stroške predvsem s porabo goriva. Prav tu je največ možnosti za prihranek, ki je odvisen od tega, kje najdemo polena za kurjenje. V nekaterih okoliščinah je les cenovno zelo ugoden in stroški kurjenja tudi na dolgi rok prekosijo alternativne možnosti, v nekaterih primerih pa velja obratno.