Osvetlitev pri domačem vrtnarjenju

Za vse ljubitelje čajev

Osvetlitev pri domačem vrtnarjenju

5 maja, 2018 Splošno 0
LED svetila za rastline

Ne glede na to, ali rastline gojimo zunaj ali v zaprtih prostorih, bomo morali poskrbeti za ustrezno osvetlitev. Zunaj za to v veliki meri poskrbi sonce, ki je večinoma povsem zadostno za vse potrebe rastočih rastlin. V notranjih prostorih pa prinaša osvetlitev nekoliko večji izziv – v nekaterih primerih lahko še vedno izkoristimo učinek sonca, a čisto možno je, da bomo morali namesto tega priskrbeti LED svetila za rastline. Ni pa to nujno nevšečnost, temveč gre za odlično priložnost, da rast rastlin optimiziramo in zagotovimo najboljše možne rezultate – nenazadnje imamo nad umetno osvetlitvijo bistveno več nadzora, uporabimo lahko še časovno stikalo in do potankosti prilagajamo osvetlitev tako, da bodo rezultati res najboljši.

V mnogih primerih so LED svetila za rastline boljša ideja tudi, če imamo sicer na voljo obilo sončne svetlobe. Vse je seveda odvisno od okoliščin, želja in pričakovanj. Za posamezne sadike bo lažje urediti umetno osvetlitev, tudi časovno stikalo lahko povsem prilagodimo tej rastlini, medtem ko za masovno pridelavo pridejo v poštev le bistveno kompleksnejše rešitve. A tudi v takšnih primerih se gojenje pod umetno svetlobo pogosto splača, saj zagotovimo optimalne donose in precej zanesljiv pridelek.

Ne smemo pa si domišljati, da je umetna svetloba povsem enostaven in učinkovit nadomestek za sončno svetlobo. Uspešno gojenje rastlin v zaprtih prostorih lahko opravijo le izkušeni vrtnarji, ki so se pripravljeni posvetiti skrbi za svoje rastline. Same po sebi LED svetila za rastline še ne prinašajo optimalnih pogojev za rast, tudi časovno stikalo ne bo prav nič pomagalo, če ga ne znamo pravilno nastaviti. Potrebujemo torej obilo znanja in nekaj izkušenj, da lahko vzpostavimo primerno osvetlitev. Poleg tega je treba paziti še na številne detajle, ki v končni fazi odločilno vplivajo na uspeh – nenazadnje se lahko zgodi, da umetna osvetlitev rastlini tudi škodi, ne le s svetlobo, temveč tudi s toploto ali omejevanjem pretoka zraka.