PEEK plastika in ostali termoplasti za specialno uporabo

Za vse ljubitelje čajev

PEEK plastika in ostali termoplasti za specialno uporabo

6 julija, 2018 Splošno 0
peek plastika

Plastičnih mas smo v zadnjih 150 letih razvili nešteto in dandanes jih srečujemo vsepovsod. S poglobljenim razumevanjem kemije polimerov so danes nove plastične mase zasnovane že od molekularnega nivoja dalje in tudi postopke za njihovo sintezo lahko do potankosti prilagajamo željenim lastnostim plastične mase. Do neke mere seveda, še vedno smo ponekod omejeni z razponom lastnosti, ki jih lahko izkazuje posamezna plastična masa oziroma polimerni material. To dejstvo pa je le še dodatna spodbuda znanstvenikom za nadaljnje raziskovanje, kajti prostora za izboljšave nikoli ne zmanjka in možnosti je še ogromno.

Ena od najpomembnejših lastnosti plastičnih mas je prav gotovo enostavnost predelave oziroma modeliranja določenega izdelka iz polimernih materialov. V tem obziru prednjačijo termoplasti, kot so PEEK plastika, PE, PP, PS in drugi. Termoplasti so vrsta polimerov, kategorizirana po lastnosti, da se s povišano temperaturo zmehčajo in jih lahko brizgamo, ekstrudiramo ali kako drugače mehko obdelujemo zaradi njihovih visko-elastičnih lastnosti. Ko pa se termoplasti ohladijo, privzamejo nazaj svoje lastnosti v trdnem stanju. Tako pri obdelavi termoplastov ne pride do kemijskih sprememb v sami kemiji polimerne mase, ampak se dolge verige polimerov pri segrevanju in preoblikovanju le prerazporedijo in nato po ohlajanju ponovno povežejo z relativno močnimi medmolekulskimi vezmi. Iz naštetih dejstev lahko povlečemo zaključek, da so termoplasti zelo enostavni s stališča skladiščenja (lahko jih imamo v obliki trdnih polizdelkov, granul, itd.), obdelovanja in predvsem recikliranja.

Pri najpogosteje uporabljanih termoplastih, kot so na primer LDPE, PS in PVC, je ena od komprimiranih lastnosti na račun enostavnosti modeliranja predvsem manjša trdnost samega materiala. Zato so za potrebe posebnih aplikacij razvili PEEK. Ta polimer med termoplasti velja za enega od superiornih, ker ima visoko mehansko trdnost, visoko temperaturno obstojnost (kar sicer pomeni precej višje temperature pri mehki obdelavi v primerjavi z ostalimi termoplasti) in odlično odpornost na obrabo, ker dobro drsi. PEEK se da tudi mehansko dobro obdelovati (s struženjem, rezkanjem, varjenjem, itd.).