Pomemben element izpušnega sistema je tudi DPF filter

Za vse ljubitelje čajev

Pomemben element izpušnega sistema je tudi DPF filter

januar 12, 2021 Splošno 0
DPF filter

Okoljevarstven vidik postaja vse bolj pomemben element tudi v avtomobilski industriji, zato ni nič presenetljivega, da se vse več proizvajalcev avtomobilov odloča za proizvodnjo okolju prijaznih avtomobilov. Ker pa seveda ne morejo biti vsi avtomobili okolju prijazni, pa imajo mnogi izmed njih številne elemente, ki preprečujejo izločanje strupenih snovi v ozračje. V vseh dizelskih vozilih se v izpušnemu sistemu nahaja DPF filter, ki poskrbi za izločanje nezgorelih trdnih dizelskih delcev.

Ključni sestavni del DPF filtra je njegovo satovje, v katerega se ujamejo vsi trdni delci. Ko je količina tovrstnih delcev dovolj velika in že preprečuje normalen pretok dimnih plinov, se izvede samodejna regeneracija oziroma čiščenje DPF filtra. Celoten postopek je odvisen od proizvajalca in predvsem od načina vožnje ter velikosti filtra. Znano je, da se DPF filter hitreje zamaši v primeru mestne vožnje, slabe kakovosti goriva ali pa slabe kakovosti motornega olja.

Zamašen filter trdnih delcev je potrebno obnoviti

Danes si dizelskih vozil ne moremo predstavljati brez filtra trdnih delcev, ki pomembno zmanjšuje količino tovrstnih snovi v ozračju. Njegova glavna funkcija je, da s pomočjo satovja odstrani iz izpušnih plinov vse večje delce, ki dokazano negativno vplivajo na zdravje ljudi, medtem ko manjši delci skupaj z izpušnimi plini zapustijo filter. Običajno ima filter trdnih delcev sposobnost samodejne regeneracije, pri kateri se ob povečani temperaturi izvede sežig in izpust vseh ujetih saj.

Kadar je regeneracija neuspela, potem obstaja resna nevarnost, da se filter trdnih delcev trajno zamaši, kar pomeni, da ga je potrebno zamenjati. Ker pa je to lahko zelo velik finančni zalogaj, je veliko boljša rešitev njegov obnova v eni izmed servisnih delavnic, kjer vam filter očistijo s stroji za suho čiščenje brez aditivov. Takšen postopek je izjemno učinkovit, z njim pa lahko kar za polovico podaljšate življenjsko dobo filtra trdnih delcev.