Ročno delo pri urejanju okolice hiše

Za vse ljubitelje čajev

Ročno delo pri urejanju okolice hiše

8 maja, 2019 Dom in vrt 0
Vrtne kosilnice

Okoli hiše lahko veliko storimo kar na roke ali pa z osnovnim orodjem. Seveda sodobna tehnologija močno pomaga, a prav v vsakem primeru se vseeno ne izkaže za najboljšo izbiro. Tako recimo vrtni traktorji ne bodo pomagali pri košnji okoli previdno zasajenega rastlinja ali drugih ovir, prav tako so vrtne kosilnice precej neuporabne, če moramo kositi po zahtevnem terenu, ki ima veliko ovir in groženj za občutljive nože sodobnih kosilnic.

Najbolj uporabna naprava je pri takšni vrsti košnje gotovo motorna kosa oziroma kosilnica na nitko. Pri tem gre za ročno orodje, ki ga seveda poganja motor, a še vedno ga lahko zelo natančno upravljamo. S tem je možno doseči veliko boljše rezultate kot jih lahko ponudijo vrtne kosilnice, še posebej pri košnji zahtevnih domačih površin. Za večje površine takšna rešitev sicer ne pride v poštev, saj bi bila košnja zelo zamudna, veliko bolje se izkažejo vrtni traktorji, ki imajo res celo paleto prednosti v takšni situaciji.

Seveda pa košnja trave ni edino opravilo, ki se ga moramo lotiti pri urejanju okolice hiše. Morda se ga lahko rešimo z uporabo robotske vrtne kosilnice ali pa ga na hitro opravimo ročno, morda pa sploh nimamo omembe vredne zelenice, ki bi jo morali vzdrževati. Še vedno je verjetno, da bo treba poskrbeti za nekatere druge opravke pri urejanju okolice. Veliko dela zahteva drevje, bodisi sadno ali dekorativno bodisi divje. Treba se bo lotiti obrezovanja, morda tudi sekanja, nato pospravljanja listja, pobiranja plodov, vedno pa bo okolica polna vejevja. Pri tem pomagajo vrtni traktorji in druga vsestranska mehanizacija, a običajno se lotimo mnogih opravil kar na roke. Spet pride v poštev tudi razno ročno orodje, predvsem motorne žage, pa tudi ostalo orodje, recimo sekire in žage, ki omogočajo zelo učinkovito delo, če ne gre za posebej obsežne projekte.