Starost za opravljanje vozniškega izpita

Za vse ljubitelje čajev

Starost za opravljanje vozniškega izpita

11 novembra, 2019 Splošno 0
Starost za opravljanje vozniškega izpita

Vozniški izpit je rezultat dlje časa trajajočega izobraževanja o vožnji vozil v cestnem prometu. Vožnja vozil je opravilo, ki zahteva veliko zbranosti in pozornosti. Poleg tega morajo vozniki imeti tudi ustrezna teoretična znanja o obnašanju v cestnem prometu. Le tako lahko promet poteka tekoče in brez prekinitev, kar hkrati bistveno poveča varnost udeležencev v prometu.

Zaradi zagotavljanja varnosti na cesti morajo biti kandidati za opravljanje vozniškega izpita na dan opravljanja stari vsaj 18 let. Tako se prepreči, da bi mladostniki prišli do vozila. Pri manjši starosti so ljudje na splošno manj predvidljivi in bolj nagnjeni h preizkušanju meja pri obnašanju. Zato se vozniški izpit kategorije B lahko prične delati šele pri 16 letih. Takrat so resni udeleženci tečajev že dovolj spretni in odgovorni, da pod nadzorom inštruktorja pričnejo voziti po cesti. Če kandidati za vozniški izpit celotno vožnjo opravijo že pred 18 letom starosti, imajo možnost samostojne vožnje pod nadzorom odrasle osebe. Odgovorne odrasle osebe, ki morajo imeti dovolj izkušenj z vožnjo in biti nekaznovane, se vpiše v knjižico voženj, s katero lahko mladi voznik vozi po cesti.

Po tem, ko kandidat opravi vozniški izpit, sledi obdobje intenzivnega učenja, saj mora pridobljeno znanje utrditi tudi v praksi. Zlasti za motorične sposobnosti je zelo pomembno, da v prvih mesecih po opravljenem vozniškem izpitu veliko vozimo. Le tako se bo vožnja avtomatizirala in postala bolj enostavna. Pri tem lahko pomaga tudi varna vožnja na poligonu, prilagojenem za voznike. 

Opravljanje enodnevnega tečaja varna vožnja je obvezno za vse mlade voznike. Opraviti ga morajo v roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu. Poleg dodatnih teoretičnih znanj o vožnji vsebuje varna vožnja tudi ključni del – vožnjo na poligonu. Tam lahko vozniki preizkusijo obnašanje svojega vozila pri zdrsih in nenadnih zavojih, torej pri ekstremnih situacijah.