Suhomontažna zvočna izolacija

Za vse ljubitelje čajev

Suhomontažna zvočna izolacija

25 aprila, 2019 Splošno 0
sound isolation

V stanovanjskih prostorih hočemo ustvariti kar se da mirno in udobno bivalno okolje, zato moramo omejiti tudi prehod zvoka iz okolice. Za izjemno pomembno se to izkaže v objektih, ki so postavljeni v hrupnem okolju, na primer ob prometni cesti ali železnici. Nič manj pomembna ni izolacija zvoka iz notranjosti stavbe, saj prav tako ne želimo, da se okoli hiše slišijo zvoki iz notranjosti. Dobra izolacija je torej ključnega pomena ter upravičuje investicijo in delo – možno pa je, da v tem oziru projekt ne bo povzročil posebnih preglavic.

Zvočna izolacija se lahko izdela kar suhomontažno, tudi v že končanih prostorih, čeprav je seveda priporočljivo na to pomisliti pri načrtovanju in gradnji objekta. Suhomontažna izvedba izolacije je dokaj enostavna in povsem učinkovita, zato pride v poštev v mnogih situacijah, predvsem pri renovacijah in adaptacijah. V vsakem primeru pa je za suhomontažna dela cenik posebej ugoden in v tem oziru povsem prekosi klasično gradnjo – izolacija bo cenovno ugodna, zato pa nič manj učinkovita in zanesljiva. Za suhomontažna dela cenik namreč ni ugoden zato, ker bi bila kakovost končnega izdelka slabša, temveč se v ceni odražajo poenostavljeni postopki. Ne bo se treba ukvarjati z zahtevnim zidanjem, nenazadnje tudi s čiščenjem in pospravljanjem, temveč se suhomontažni sistemi enostavno vgradijo že v enem dnevu dela. Tako izdelana zvočna izolacija še vedno ponuja odlične izolacijske lastnosti, saj prinaša morda enako izolacijsko plast kot bi jo pri klasični gradnji, le postopek vgradnje je drugačen. Bo pa treba za suhomontažno vgradnjo zvočne izolacije verjetno odstopiti nekaj dodatnega prostora na notranji strani sten, kar lahko zbudi določene zadržke.

Ker je za suhomontažna dela cenik tako ugoden, dela pa so relativno lahka in hitro opravljena, gre za skorajda samoumevno izbiro. V končanih prostorih je to gotovo najboljša izbira, še vedno pa bo treba najti pravi sistem in zanesljivega izvajalca.