Svetlobni trakovi večjih dimenzij

Za vse ljubitelje čajev

Svetlobni trakovi večjih dimenzij

februar 19, 2020 Dom in vrt 0
svetlobni trak

Svetlobni trak je splošno poimenovanje za niz svetlobnih odprtin, ki se nadaljujejo v obliki traku poljubne dolžine. Taka oblika notranje osvetlitve je zelo primerna predvsem za večje objekte, ki imajo dolge hodnike ali prehode, kjer se dnevno zadržuje veliko ljudi. Seveda pa so svetlobni trakovi lahko zasnovani na različne načine, tako, da včasih niti ni videti na prvi pogled, da gre ravno za svetlobni trak.

Svetlobne trakove v veliki večini primerov sestavljajo polikarbonatne plošče. Cena teh plošč je odvisna od njihove debeline ter samega tipa izdelave. Prekatne polikarbonat plošče so bolj zahtevne za izdelavo, toda pri njih se porabi veliko manj surove polikarbonatne mase. Zračni žepi, ujeti v notranjosti takih polikarbonat plošč, pripomorejo h manjšemu prehajanju toplote skozi. Tako se dosežejo veliko večji toplotni izkoristki, obenem pa je za prekatne polikarbonatne plošče cena praviloma nižja.

Namestitev svetlobnega traku poteka zelo podobno, kot namestitev svetlobnikov večjih velikosti. Polikarbonatne plošče se na robovih pripne v posebne okvirje, ki so nameščeni na robovih zidne ali strešne odprtine. Okvirji morajo biti brezhibno zatesnjeni in pripeti z dovolj močnim okovjem, da zdržijo predvidene sile, ki bodo delovale na steklene plošče. Tu pride zelo prav nizka teža oziroma gostota, s katero se ponašajo polikarbonatne plošče. Cena izbrane okenske rešitve je zato manjša, predvsem pa sta bistveno bolj enostavni montaža in vzdrževanje. Če se izdeluje svetlobni trak, se lahko uporabi različne načine spajanja polikarbonatnih plošč skupaj. Pri klasičnem načinu je celoten trak razdeljen na posamezne enote, ki jih obdaja okenski okvir. Še bolj enostavno pa je spajanje prečnih stikov plošč z lepilom. Tako se zmanjša potrebna skupna dolžina okvirja in čas, potreben za montažo celotnega traku. Svetlobni trakovi imajo po navadi še dodatne lopute za prezračevanje, ki so opremljene z elektronskimi odpirali za upravljanje na daljavo.