Terazzo kot odlična alternativa kamnitim oblogam

Za vse ljubitelje čajev

Terazzo kot odlična alternativa kamnitim oblogam

13 maja, 2021 Splošno 0
terazzo-kot-odlicna-alternativa-kamnitim-oblogam

Najverjetneje ste že slišali za terazzo oziroma teraco, ki na trgu predstavlja izjemno barvito, igrivo ter ugodno talno in stensko oblogo in je ustrezna tako za pristaše minimalističnega sloga kot tudi za ljubitelje močnih ter barvitih poudarkov. Takšen material lahko na primer zelo pogosto srečujete na hodnikih socialističnih stavb. Vrhunec njegove uporabe sodi v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Njegova priljubljenost je kasneje nekoliko upadla. Vemo pa, da se trend slej ko prej ponovi.

Oblikovalci so terazzo pol stoletja po njegovi izjemni priljubljenosti ponovno obudili, a tokrat v nekoliko drugačni podobi. Ta je veliko bolj sveža, zanimiva, bolj drzna in ne nazadnje tudi precej bolj luksuzna. Lahko celo rečemo, da nas tovrstna sodobna različica skorajda nič ne spominja na sedemdeseta leta.

Kompozitni material iz cementnega veziva

In kaj točno je terazzo? Gre za kompozitni material, ki je izdelan iz cementnega veziva ter kamnitih, steklenih ter kovinskih delcev. Takšna vrsta materiala se lahko vliva na mestu ali pa se ga polaga v obliki predpripravljenih plošč. Sama površina se nato pobrusi, posledično se ustvarjajo izjemno zanimivi ter mikavni vzorci.

Teraco se lahko uporablja kot stenska ali talna obloga. V njem se lahko vlijejo tudi večje pohištvene bloke. Ne gre torej za povsem nov material. Njegovi najstarejši ostanki naj bi bili stari celo več kot enajst tisočletij. Sprva je veljal za nizkocenovno in drugorazredno izbiro, dandanes pa tehnološko, oblikovno ter ne nazadnje tudi za cenovno konkurira s kamnom.

Teraco se lahko uporablja za katero koli površino

Znano je, da terazzo velja za zelo priljubljen in vsestranski material. Lahko se ga uporablja za katero koli površino. Je odlično odporen na udarce, vročino, vlago. Posledično je izjemno dobrodošel material za kuhinje, kopalniške prostore, balkone, vhodne veže.

Z vlivanjem terazza na večje površine se ustvarja brezšivni izgled, z brušenjem pa se ga lahko učinkovito obnavlja na vsakih sedem let. Še bolj luksuzni izgled pa lahko dosežete, če terazzo spolirate do visokega sijaja. Ena od prednosti tovrstnega materiala je tudi to, da od njega odbita svetloba optično poveča prostor.

V dom terazzo lahko vnašate samo začasno. To še posebej velja, če niste povsem prepričani, ali vam je tovrstni material sploh dovolj všeč.