Toplotna črpalka v starejših objektih

Za vse ljubitelje čajev

Toplotna črpalka v starejših objektih

27 februarja, 2021 Splošno 0
Visokotemperaturna toplotna črpalka

Pri sanaciji in prenovi starejših objektov imamo različne priložnosti, da nadgradimo tudi vgrajeno opremo. Lotimo se večjih sistemov, ki jih sicer težje prilagodimo. Tako naslovimo tudi ogrevalni sistem, ki ga lahko povsem zamenjamo, lahko pa se odločimo le za nadgradnjo kakšnega elementa – oprema je v zadnjih letih močno napredovala in pri prenovi starejših objektov se gotovo splača izbrati sodobne ogrevalne naprave. Tudi toplotna črpalka je lahko dobra nadgradnja, a v primeru vgradnje v starejše objekte moramo upoštevati nekaj posebnih učinkov.

Združljivost z grelnimi telesi

Toplotno črpalko moramo seveda izbrati glede na to, s kakšnimi grelnimi telesi se nameravamo ogrevati. V starejših objektih pride pogosto v poštev toplotna črpalka za radiatorje, če želimo ohraniti radiatorsko ogrevanje. To je visokotemperaturna toplotna črpalka, ki zmore učinkovito ogrevati stanovanje tudi z radiatorji, ki sicer veljajo za precej zahtevne in neučinkovite. Visokotemperaturna toplotna črpalka tudi v takšnih razmerah zagotavlja dober učinek, predvsem pa z vgradnjo nove opreme v tak sistem ne bo veliko dela. Seveda še vedno pričakujemo nekaj dodatnega dela in nekoliko višje stroške – visokotemperaturna toplotna črpalka je dražja od nizkotemperaturnih izvedb, ki se pogosteje uporabljajo v dobro izoliranih sodobnih stanovanjih s talnim gretjem ali drugimi nizkotemperaturnimi rešitvami.

Izolacija stanovanja

Prav tako moramo upoštevati izolacijo, ki je v starejših objektih pogosto pomanjkljiva. Najbolje se toplotna črpalka obnese v sodobnih stanovanjih z odlično izolacijo, kjer so toplotne izgube minimalne, zato za ogrevanje ne potrebujemo zelo zmogljive in potratne opreme. V starejših objektih prednosti toplotnih črpalk ne bodo prišle tako do izraza, zato je smiselno razmisliti o morebitni nadgradnji izolacije ali uporabi zmogljivejših ogrevalnih naprav. Seveda je čisto možno, da bo toplotna črpalka vseeno povsem zadostna rešitev tudi v takšnem objektu, to je navsezadnje odvisno od situacije, a vedno moramo ta tveganja upoštevati in jih tudi pravočasno nasloviti.