Toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje

Za vse ljubitelje čajev

Toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje

18 novembra, 2019 Splošno 0
Toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke poznamo kot zelo učinkovito sredstvo za ogrevanje, a na enak način lahko prostore tudi hladimo. Seveda ni vse odvisno le od same črpalke, temveč se moramo posvetiti tudi zasnovi samega ogrevalnega sistema. Nekatere toplotne črpalke oziroma klimatske naprave pa vseeno ponujajo povsem enostavno preklapljanje med funkcijama gretja in hlajenja. Takšne naprave se lahko vsekakor izkažejo za zelo uporabne predvsem v manjših stanovanjih ali v prostorih, ki so redkeje v uporabi, z dobrim načrtovanjem pa jih lahko vključimo tudi v čisto običajno stanovanje ali celo v poslovne in druge prostore. 

Princip izmenjave energije z okoljem deluje zelo dobro v obeh smereh, zato je lahko uporabna toplotna črpalka za ogrevanje in za hlajenje. Pravzaprav imamo v vsakem primeru isto nalogo, energijo iz enega okolja želimo prenesti v drugega. Toplotne črpalke in klimatske naprave torej delujejo na povsem enak način, samo v obratni smeri, zato je tudi možno isto napravo uporabljati za oba namena. Pomembno je le to, da za takšno nalogo izberemo napravo, ki to tudi dejansko omogoča – ni nujno, da bo ogrevanje omogočala kar vsaka klima, prav tako ni vsaka toplotna črpalka pripravljena na hlajenje. Mnogi se odločajo za specializirane naprave, ki jih je mogoče najbolje izkoristiti v točno določenih razmerah, temu pa se prilagajajo tudi proizvajalci. Tako je lahko odlična neka toplotna črpalka za ogrevanje, medtem ko hlajenja ne dopušča, še bolj pogoste so klimatske naprave, ki ne ponujajo ogrevanja.

Pomembno je še to, da je svojemu namenu prilagojen tudi celoten sistem, ne le vir energije. Posebej pri toplotnih črpalkah je treba poskrbeti za to, da lahko energijo učinkovito prenašamo v obe smeri – za ogrevanje lahko na primer poskrbijo radiatorji, ki pa za hlajenje praviloma niso posebej uporabni. Zelo posrečene rešitve v tem oziru ponujajo sistemi talnega in stenskega ogrevanja.