Učinkovito toplovodno ogrevanje

Za vse ljubitelje čajev

Učinkovito toplovodno ogrevanje

4 aprila, 2018 Splošno 0
Stensko gretje

Toplovodno ogrevanje kljub novim alternativam še vedno velja za priljubljeno izbiro tudi v novogradnjah. Možno je namreč sestaviti zelo učinkovite sisteme, ki bodo navduševali skozi dolga leta uporabe. Se pa moramo načrtovanja lotiti previdno in izbrati prave rešitve – na voljo so namreč različni toplovodni sistemi, ki se ne izkažejo vedno najbolje. Poleg tega je veliko odvisno od vira energije za ogrevanje vode.

Talno in stensko gretje

Posebej učinkovito je toplovodno ogrevanje, če ga speljemo pod pohodno površino oziroma po stenah. V tem primeru igra pomembno vlogo pripadajoča vodovodna napeljava, ki odloča tako o tem, kako učinkovit bo sistem v končni fazi, kot tudi o enostavnosti in stroških vgradnje. Talno gretje se večinoma ponaša z izjemno učinkovitostjo, saj se vgradi neposredno pod pohodno površino in na ta način odpravlja morebitne izgube. Poleg tega enakomerno segreva celotno površino in zagotavlja prijeten občutek v prostoru pri nižjih temperaturah, kot bi jih morali dosegati z radiatorji in podobno opremo. Enako velja seveda za stensko gretje, ki se lahko uporablja samostojno, lahko pa tudi v kombinaciji s talnim.

Ovire pri vgradnji talnega in stenskega gretja

Ključnega pomena je seveda vodovodna napeljava, ki lahko povzroči določene težave. Nekateri sistemi omogočajo bistveno enostavnejše talno ali stensko gretje – električne rešitve na primer preprosto namestimo pod površino in priklopimo v električno omrežje. Vodovodna napeljava v stavbah pogosto ne dopušča tako enostavne vgradnje.

Poleg tega je treba pravočasno pomisliti tudi na vir energije za ogrevanje vode. Tu je na voljo cela vrsta različnih opcij, od peči na drva do toplotnih črpalk in drugih rešitev. Pri vgradnji toplovodnega ogrevanja je seveda veliko odvisno prav od tega, kako bo speljana pripadajoča vodovodna napeljava, torej šteje tudi lokacija in druge lastnosti vira energije. Prav tako te lastnosti vplivajo na učinkovitost končanega sistema in zadovoljstvo pri uporabi.