Večje naprave za delo na domačem vrtu

Za vse ljubitelje čajev

Večje naprave za delo na domačem vrtu

9 maja, 2020 Splošno 0
Samohodna kosilnica

Pri delu na domačem vrtu se večinoma poslužujemo kakšnih manjših pripomočkov, opravila pogosto zahtevajo veliko ročnega dela. Seveda se takšnim opravkom ne izogiba noben vrtičkar, a vseeno je dobro imeti včasih pri roki tudi kakšnega močnejšega aduta. Na večjih površinah in pri zahtevnejših izzivih je to še bolj izrazito. V poštev pridejo nekatere naprave, ki nam mnoga opravila na vrtu močno poenostavijo.

Vsaka zelena površina zahteva nekaj vzdrževanja, predvsem to pomeni redno košnjo. Že pri tem potrebujemo pomoč sodobne mehanizacije. Najboljša izbira bo bržkone samohodna kosilnica, ki je kot nalašč za uporabo na domačem vrtu. Ima vse prednosti, ki jih iščemo pri tovrstni opremi. Je cenovno ugodna, dokaj kompaktna in enostavna za uporabo, hkrati pa tudi vsestransko uporabna in učinkovita pri svojem delu. Še posebej dobro se bo obnesla kakšna napredna samohodna kosilnica z električnim pogonom, a za uporabo na domačem vrtu verjetno ne bo treba posegati po kakšnih pretirano naprednih izdelkih. Na nekaterih vrtovih bo tudi elegantna samohodna kosilnica prevelika ali preokorna, morda imamo manjšo površino ali pa veliko ovir, ki onemogočajo enostavno košnjo. V tem primeru je boljša izbira nahrbtna kosilnica.

Pri pripravi površine na obdelavo so nepogrešljivi motokultivatorji. To so vsestranske naprave, ki se sicer ne uporabljajo toliko pri samem vrtnarjenju, imajo pa pomembno vlogo pri dolgoročnem vzdrževanju tovrstnih površin. Motokultivatorji so neposredno uporabni predvsem pri pripravi površine za sajenje, še posebej na večjih vrtovih ali zahtevnejših podlagah. S tem lahko vplivajo na izkušnjo pri delu na vrtu in tudi na kakovost in donos pridelka. Poleg tega pa so motokultivatorji zelo vsestranski in jih lahko uporabimo tudi pri drugih opravilih, navsezadnje so uporabni že za prevažanje kakšnih težjih materialov ali pripomočkov. Vsekakor gre za napravo, ki se na dolgi rok izkaže za zelo uporabno, če jo znamo vključiti v svoje delovne procese.