Visokotemperaturni in nizkotemperaturni ogrevalni sistemi

Za vse ljubitelje čajev

Visokotemperaturni in nizkotemperaturni ogrevalni sistemi

19 decembra, 2019 Splošno 0
Toplotne črpalke cenik

Morda bi si mislili, da moramo za učinkovito ogrevanje prostorov dosegati visoke temperature, a pogosto temu ni tako. Sodobni sistemi so zelo dovršeni in tudi pri nizkih temperaturah ponujajo izvrsten učinek. Na voljo so nizkotemperaturni sistemi, ki v dobro izoliranih prostorih ponudijo popolno udobje in izjemno nizke stroške, še posebej z uporabo učinkovite toplotne črpalke. Cenik za tak sistem je bistveno nižji, oprema ni tako kompleksna, na dolgi rok pa lahko pričakujemo varčno in zanesljivo ogrevanje.

To ne pomeni, da visokotemperaturni sistemi ne pridejo v poštev. Tudi visokotemperaturna toplotna črpalka lahko ponudi izjemen izkoristek in relativno nizke stroške ogrevanja. Takšna rešitev je še posebej posrečena tam, kjer imamo že obstoječ ogrevalni sistem, želimo pa zamenjati oziroma vgraditi le toplotno črpalko, s katero lahko koristimo brezplačno energijo iz okolja. Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko učinkovito poganja radiatorje, ki veljajo za nekoliko bolj potratne in potrebujejo za uspešno ogrevanje prostorov višjo temperaturo, na dolgi rok pa se to pri stroških ne bo toliko poznalo. Seveda je za zmogljive visokotemperaturne toplotne črpalke cenik v izhodišču nekoliko višji, a že kmalu se razlika povrne s prihranki pri ogrevanju, ceno pa upravičuje tudi prijeten občutek pri bivanju v toplih prostorih.

Visokotemperaturna toplotna črpalka je en izmed adutov, s katerimi se visokotemperaturni sistemi zoperstavljajo nizkotemperaturnim. Če se lahko ogrevamo z nižjo temperaturo ogrevalne vode, pa bomo deležni tudi nekaterih drugih prednosti, ki lahko upravičijo to izbiro. Že v izhodišču je za nizkotemperaturne toplotne črpalke cenik ugodnejši, saj so te naprave lahko nekoliko manj zmogljive. Nizkotemperaturni sistemi odlično delujejo že pri nižjih temperaturah, tako da vode ni treba segrevati na 60 ali 70 stopinj, torej pridejo v poštev učinkovite črpalke, ki so tudi cenovno ugodnejše. Prav tako bo ogrevanje v tem primeru zelo zanesljivo, saj bo vedno možno najti dovolj energije za poganjanje sistema.