Vpliv na okolje pri kurjenju lesa

Za vse ljubitelje čajev

Vpliv na okolje pri kurjenju lesa

november 20, 2019 Dom in vrt 0
kaminske peči na drva

Les je najstarejši gorivni material, ki smo se ga ljudje naučili uporabljati za pripravo ognja. Danes je les spet prva izbira pri načrtovanju sistemov za ogrevanje. Zaradi zavedanja o slabem vplivu kurjenja fosilnih goriv na okolje, pa tudi zaradi visoke cene le teh, se danes spet v največji meri pri malih kurilnih napravah uporablja lesno biomaso. Naj bodo to sekanci, peleti ali običajna drva, les spet prevzema primat na področju ogrevanja posameznih stanovanjskih hiš.

Poleg centralnih peči, ki so dolga leta predstavljala standard na področju ogrevanja, se danes spet uveljavljajo alternativni načini razpeljave toplote po hiši. Kaminske peči na drva, kamini in lončene peči se v čedalje večji meri spet umeščajo v bivalne prostore novogradenj. Že zaradi estetskega videza je kamin na drva danes zelo popularen, prefinjena tehnologija zračnega kroženja pa je take sisteme tudi dejansko naredila zelo varčne. Tipičen kamin na drva tako porabi zelo malo kurjave, izjemno hitro segreje notranjost okoliških prostorov in poleg tega pričara vzdušje odprtega okna.

Če je kamin na drva po navadi manjše izvedbe, pa so kaminske peči na drva že bolj masivne, saj so poleg ogrevanja dnevnih prostorov namenjene tudi pripravi in segrevanju hrane. Zato imajo kaminske peči po navadi na zgornji strani železno ploščo, ki je namenjena kuhanju hrane v loncih. Dodatna funkcija pride še kako prav predvsem za pripravo čaja ali pa pogrevanje hrane, pri kuhanju pa je potrebno biti pazljiv, saj je kontroliranje temperature pri kuhanju na drva precej bolj zahtevno in zahteva nekaj spretnosti.

Male kurilne naprave, ki smo jih omenili zgoraj, pa morajo vsekakor imeti pravilno nastavljen pretok zraka. Le tako lahko zagotovimo, da v okolje ne bo prehajalo preveč trdnih sajastih delcev, ki zmanjšujejo kvaliteto zunanjega zraka in so že sami po sebi znanilec slabših izkoristkov.