Za varjenje je značilno spajanje dveh materialov s pomočjo toplote

Za vse ljubitelje čajev

Za varjenje je značilno spajanje dveh materialov s pomočjo toplote

29 marca, 2021 Splošno 0
varjenje

Kadar imamo v mislih kovinsko predelovalno industrijo, potem vemo, da se v tej panogi uporabljajo številni postopki obdelave kovinske površine. Tovrstni postopki so nujno potrebni za proizvodnjo čim bolj kakovostnih kovinskih izdelkov. Med temi postopki je varjenje eden od najpogosteje uporabljenih in je danes nepogrešljiv del kovinske industrije. Gre za postopek, pri katerem s pomočjo toplote in mehanskega gnetenja spajamo različne dele kovinskih materialov.

Kadar je vir toplote pri postopku varjenja električni oblok, ki ga ustvarja ustrezen varilni aparat, temu postopku varjenja pravimo elektroobločno varjenje. Med najpogostejšimi tehnikami so TIG, MIG/MAG ali MMA varjenje. Ne glede na to, za katero tehniko gre, je pri varjenju potrebno zagotoviti predvsem kakovost in trajnost zvara. Zato se pri tovrstnih postopkih uporabljajo zaščitni plini, v katerih se običajno nahajajo argon, helij, kisik in ogljikov dioksid, ali žlindra. Ta ščiti zvar pred oksidacijo, vlago in umazanijo iz atmosfere.

Kako poskrbeti za varno varjenje?

Potrebno pa se je zavedati, da je z varjenjem povezanih več tveganj, zaradi katerih je potrebno biti še toliko bolj previden. Električni oblok oddaja zelo močno ultravijolično svetlobo, zato lahko hitro pride do različnih okvar oči in opeklin kože. Do teh lahko pride tudi zaradi isker, ki se ustvarjajo pri varjenju, pozorni pa moramo biti tudi na vdihavanje škodljivih plinov. Vsemu temu se lahko izognemo z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov in uporabo ustrezne zaščitne opreme.

Zato je pri postopkih varjenja potrebno poskrbeti predvsem za redno prezračevanje prostorov. V ta namen je priporočljivo namestiti odsesovalne filtrirne naprave, ki poskrbijo za vedno čist in prečiščen zrak v prostoru. Ne pozabimo pa tudi na gasilne aparate, ki morajo biti v prostoru vedno dostopni. Za lastno zaščito poskrbimo tako, da varjenje poteka izključno v zaščitni opremi, kot so na primer varilna maska, ustrezne rokavice in robustna ter negorljiva varilna obleka.