Zakaj so spletne strani tako drage?

Za vse ljubitelje čajev

Zakaj so spletne strani tako drage?

september 4, 2019 Splošno 0
Cena spletne strani

Spletne strani niso posebej drage, če upoštevamo izjemno kompleksne sisteme, ki poganjajo sodobna spletišča. Na prvi pogled morda stran izgleda dokaj preprosta in ponuja le osnovne funkcionalnosti, a v ozadju delujejo sistemi, ki so zaslužni za to, da je cena spletne strani relativno visoka. 

Predvsem pri spletnih trgovinah je to zelo očitno. Uporabniki pogosto nimajo predstave o tem, kaj vse se dogaja v ozadju lično predstavljene trgovine. Upravitelj trgovine potrebuje napreden sistem, ki omogoča enostavno dodajanje in urejanje izdelkov v ponudbi, sledenje zalogi, procesiranje naročil in osveževanje zaloge, prav tako mora trgovina samodejno pripravljati in pošiljati račune, pogosto tudi procesira plačila. V tem primeru je cena spletne strani seveda ustrezna zahtevnosti sistema, a ne samo s tehničnega vidika – pomislimo še na zbiranje in hranjenje osebnih podatkov, pridobivanje soglasij za obveščanje, zaščito pred vdori in zlorabami … Vse to je skrito obiskovalcem, ki vidijo le vsebino spletne strani.

Ravno tako cena spletne strani običajno vključuje nekatere dolgoročne postopke, ki lahko prispevajo že k začetni ceni pri izdelavi, lahko pa se plačajo tudi naknadno. To je recimo spletna optimizacija, ki se pogosto opravlja na dolgi rok. Začne se sicer že takoj pri načrtovanju spletne strani, saj je takrat pravi čas za pripravo določenih funkcionalnosti, ki bodo koristile optimizaciji. Spletna optimizacija je v tej fazi omejena na postopke na sami spletni strani, to je tako imenovana on site optimizacija – gre za optimizacijo prikaza in delovanja strani, pa tudi vsebin na njej. Na dolgi rok se izvaja off site spletna optimizacija, ki je lahko precej bolj obsežna in zahtevna, seveda tudi dražja. Ti postopki spet niso vidni obiskovalcem, tako da tudi naročniki pri naročilu spletne strani le redko pomislijo na to, da se bo delo z optimizacijo poznalo na računu za spletno stran. Dobra optimizacija sicer investicijo upraviči, a to moramo upoštevati že v izhodišču.