Zanesljiva zaščita intelektualne lastnine

Za vse ljubitelje čajev

Zanesljiva zaščita intelektualne lastnine

7 junija, 2019 Splošno 0
Registracija blagovne znamke

Kako zaščititi intelektualno lastnino? Naloga ni enostavna, saj ne gre za fizično lastnino, ki bi jo lahko preprosto zaklenili na varno mesto. Poleg tega intelektualna lastnina pogosto predstavlja odločilno konkurenčno prednost, tako da se redno uporablja, v primeru vizualnih podob pa gre pravzaprav za najbolj opazne vsebine podjetja. Ravno zato mora biti področje zaščite intelektualne lastnine dobro urejeno. Pri nas za to skrbi Urad RS za intelektualno lastnino, na pomoč pa priskočijo tudi zastopniki, ki olajšajo postopke pridobitve pravic, ugotavljanje kršitev in ukrepanje v primeru kršitev.

Zastopniki za intelektualno lastnino

Registracija blagovne znamke je precej enostaven in poceni postopek, ki ne zahteva posebnega zastopnika. Bo pa prišla pomoč prav ob ugotavljanju morebitnih kršitev, gotovo pa se bo treba za nasvet obrniti na strokovnjaka v primeru prijav kršitev. Poleg tega je lahko tudi registracija blagovne znamke v nekaterih primerih nekoliko zahtevnejša, zato se splača v vsakem primeru preučiti možnosti, ki jih imamo pri tem. Zastopnik postopek gotovo olajša, vprašanje je le, če se splača plačevati za takšno pomoč.

Nekoliko zahtevnejše je patentiranje, pri katerem so zastopniki bistveno bolj pogosti. To so patentni zastopniki, ki se izkažejo za zelo uporabne že v samem začetku postopka. V izhodišču je glavni strošek za pridobitev patenta prijavna pristojbina, ki se ne vrača v primeru zavrnitve. Da bo patentiranje uspešno in kar se da enostavno, je torej pametno koristiti storitve zastopnika. Seveda tudi patentiranje še ne odpravi možnosti kršitev zaščitene intelektualne lastnine, temveč daje le pravno podlago za ukrepe v primeru kršitev. To pomeni, da bo treba kršitve ugotavljati in preganjati, tudi pri teh postopkih je pomoč zastopnika dobrodošla.

Ne glede na to, ali se opravlja enostavna registracija blagovne znamke ali pa patentiranje kompleksne domislice, je pomoč strokovnjaka vsekakor dobrodošla. Zagotavlja namreč kar najbolj zanesljivo zaščito intelektualne lastnine na dolgi rok.